Evropské peníze proměnily Liebiegův palác v komunitní centrum

8. 6. 2023
Exteriér Liebiegův palác po rekonstrukci
Exteriér Liebiegova paláce po rekonstrukci

Liebiegův palác v Liberci se začátkem června po letech otevřel veřejnosti, a to v podobě víceúčelového komunitního centra. Téměř čtvrt miliardy korun, z toho přes 210 milionů z evropských fondů, umožnily kompletní rekonstrukci paláce. Jeho nádherné prostory využijí především neziskové organizace a komunitní skupiny. Dnes nové komunitní centrum nabízí Liberečanům pestrou paletu volnočasových aktivit a sociálních služeb, které hendikepovaným a sociálně vyloučeným lidem pomohou zlepšit jejich životní situaci. Velice úspěšný projekt se také nově pyšní titulem Stavba roku Libereckého kraje 2023.

Palác Liebieg, nebo také Liebiegova vila, byl postaven již v roce 1872 a jde o jednu z nejvýznamnějších libereckých památek. Původní sídlo rodiny Johanna Liebiega mladšího, syna jednoho ze zakladatelů textilního průmyslu na severu Čech, poskytlo v průběhu let přístřeší dílům liberecké Oblastní galerie. V posledním desetiletí však hledalo své využití. Takový je příběh novorenesanční budovy v centru Liberce, která se díky evropským penězům mohla proměnit ve víceúčelové komunitní centrum – tzv. Centrum aktivního života.

Velká pomoc pro centra komunitních služeb

Rozsáhlé prostory bývalé galerie se k tomu doslova nabízely – v Liberci totiž dlouhodobě chybí vhodná místa, kde by bylo možné poskytovat sociální a návazné služby neziskových organizací a zároveň se v nich mohly setkávat různé komunitní skupiny a veřejnost. Centra komunitních služeb ve městě nemají dostatek míst a prostoru, a nemohou tak pomáhat zdravotně hendikepovaným, lidem, kterým hrozí sociální vyloučení, či rodinám s dětmi.

Řešení bylo jasné: zrekonstruovat a vybavit budovu Liebiegova paláce tak, aby mohlo vzniknout místo pro setkávání místních lidí bez ohledu na věk a sociální skupiny. Komunitní centrum mělo poskytnout širokou nabídku volnočasových, vzdělávacích, enviromentálních, kulturních a sociálních služeb, jež by lidem pomáhaly zlepšit jejich sociální situaci. A tak se také stalo, nepodařilo by se to však bez finanční podpory z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Z celkových 248 milionů korun dotace pokryla přes 210 milionů, čímž se vyřešil problém s nedostatkem prostředků ze strany města.

Aktivní trávení volného času pro Liberečany

Rekonstrukce kompletně proměnila opuštěné prostory paláce do původní podoby z 19. století. Zároveň zde však nyní najdeme výtvarný ateliér s dílnou, velký sál a výstavní prostory pro aktivity organizací či větší mimořádné akce (koncerty či besedy). Dále také počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a rovněž zahradnický klub, který bude mít k dispozici keramickou pec a znovuobnovený skleník. Klienti centra jistě ocení upravenou zadní zahradu a nádvoří, kde se budou moci věnovat venkovním aktivitám, a občerstvení v nové kavárně.

Nesmíme zapomenout na dětský klub, který přivítají zejména rodiče, kteří se rozhodnou využívat některou sociální službu a nemají pro své děti hlídání. Pozitivní změnou jsou upravené přístupové cesty či dětské hřiště s herními prvky. 

Kvality náročné rekonstrukce Liebiegova paláce ocenila také porota Soutěže Karla Hubáčka, která budově udělila titul absolutního vítěze soutěže a ocenila ji jako Stavbu roku Libereckého kraje 2023. První příčku palác obsadil dále v kategorii Rekonstrukce.

Liebiegův palác se otevřel veřejnosti, a to se vší parádou

Rekonstrukce je u konce, a Liebiegův palác je tak po letech připraven ukázat své „nové“ krásné prostory návštěvníkům. V podvečer 2. června 2023 se stavba otevřela nejprve představitelům města a kraje a všem, kteří na rekonstrukci spolupracovali. Za Centrum pro regionální rozvoj (CRR) se akce zúčastnily pracovnice liberecké pobočky Simona Malá, Andrea Faltusová, Markéta Lutovská a Zuzana Červinková. „Jsme velice rádi, že jsme se mohli podílet na realizaci tohoto projektu, který zachránil nádherné prostory Liebiegova paláce. Evropské dotace zde sehrály klíčovou roli při financování projektu a je skvělé, že zamířily právě do sociální oblasti. S novým komunitním centrem se zlepší kvalita, dostupnost a prevence sociálních služeb v Liberci, rozšíří se však také jejich aktivity a možnosti různých neziskových organizací,“ říká Simona Malá, ředitelka liberecké pobočky CRR.

Pracovnice liberecké pobočky CRR na slavnostním otevření Liebiegova paláce, Simona Malá vlevo

Následující den, v sobotu 3. června, do nového komunitního centra zavítali lidé z Liberce a okolí, na které čekal v rámci slavnostního otevření bohatý program: workshopy pro děti i dospělé, pohádky a pohádková zahrada, koncerty, prohlídky paláce, audiovizuální projekce na fasádě paláce či historický bál. To všechno si na oslavu otevření paláce pro návštěvníky připravilo Komunitní středisko Kontakt Liberec.