Město New York zažalovalo automobilky Hyundai a Kia kvůli krádežím vozů

Přidat na Seznam.cz

New York se podle deníku The Wall Street Journal stal posledním městem, které podalo žalobu na společnosti Hyundai a Kia kvůli řadě krádeží vozidel, které se v posledních letech objevily na TikToku a dalších sociálních sítích.

Ve své žalobě americká prokuratura pro jižní obvod New Yorku tvrdí, že se automobilky dopustily nedbalosti, protože do svých vozů nezařadily zařízení proti krádeži, které by jejich odcizení výrazně ztížilo, uvedl portál The Verge.

Podle Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu vedla takzvaná „výzva Kia“ ke stovkám krádeží automobilů po celé zemi, včetně nejméně 14 nahlášených nehod a osmi úmrtí. Zloději známí jako „Kia Boys“ zveřejňovali na YouTube a TikToku instruktážní videa o tom, jak obejít bezpečnostní systémy vozidel pomocí tak jednoduchých nástrojů, jako je USB kabel. Jiná videa ukazovala jízdu v ukradených vozidlech a následné ničení majetku.

Krádeže jsou údajně snadno proveditelné, protože mnoho vozidel Hyundai a Kia vyrobených v letech 2015 až 2019 postrádá elektronické imobilizéry, které případným zlodějům brání jednoduše se vloupat dovnitř a obejít zapalování. Tato funkce je standardní výbavou téměř všech vozidel ze stejného období vyrobených jinými výrobci.

Podle amerického státního zastupitelství představují Kia a Hyundai 19,3 % dosud nahlášených krádeží aut v New Yorku v tomto roce, přestože tvoří pouze 2,9 % registrovaných vozů. Město uvedlo, že v prvních čtyřech měsících roku 2023 bylo nahlášeno 977 odcizení vozidel Hyundai a Kia, což je přibližně o 660 procent více než ve stejném období před rokem.

Město New York se připojilo ke Kalifornii, Clevelandu, Milwaukee a dalším jurisdikcím, které podaly žalobu na společnosti Kia a Hyundai.

Zdroj: theverge.com, wsj.com