Cviky, které by měl praktikovat v kanceláři každý. U některých se ani nemusíte zvedat ze židle

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Protahovani
Zdroj: Shutterstock

Každý den se trochu protáhnout je velmi důležité. Zvláště lidé, kteří mají sedavé zaměstnání, by měli alespoň pár minut času věnovat cvičení. A pokud tvrdíte, že na to nemáte čas, mýlíte se. Některé cviky se totiž dají dělat přímo během sezení u počítače.

Nemáte čas chodit do posilovny nebo běhat? Nic se neděje. Základní cviky, které vám pomohou od ztuhlého těla, můžete dělat i z domu. Některé dokonce přímo vsedě.

Protáhněte si krční páteř

Úplně tím nejzákladnějším cvikem, který můžete provádět klidně i během práce na počítači, je protahování krční páteře. To je velmi důležité, protože za krkem člověka při kancelářských povoláních bolí velmi často.

Pravidelně proto zaklánějte a předklánějte hlavu, dělejte půlkolečka a naklánějte hlavu na stranu. A to minimálně dvakrát denně po dobu pěti minut.

Uvidíte, že si tímto velmi ulevíte od bolestí, které vás možná každý večer při zalehnutí do postele trápí.

Posilujte bříško

Pokud máte pocit, že jen sedíte u práce a nic neděláte, odpočiňte si na chvíli cvičením. Ze židle se sice budete muset zvednout, zároveň ji ale při cvičení využijete.

Posaďte se s rovnými zády, chytněte se opěradel židle nebo křesla a začněte zvedat zadeček do výšky. Ucítíte ze začátku možná nepříjemné pnutí v oblasti břicha a pasu, to ale znamená, že protahovací cvik funguje. Stačí ho opakovat jednou denně po dobu pěti minut.

Zpevněte záda

Úplně nejjednodušší, co můžete pro pevná a zdravá záda udělat, je sedět na kvalitní židli, nebo ještě lépe na skákacím míči.

Balancování na kulatém sedátku dá možná více práce, než se zdá, když si ale zvyknete, zjistíte, že je to daleko pohodlnější než sedět na nějaké obyčejné kuchyňské židli.

Svalová cvičení

Na závěr jsou tu cvičení, díky kterým posílíte svaly v oblasti břicha, ale také si pořádně vypracujete nohy a ruce.

Server Healthline doporučuje hned několik posilovacích cvičení, například kliky se zapřením o desku stolu nebo sedy lehy s využitím kancelářského nábytku.

Stačí si na chvíli od počítače odpočinout, lehnout si na zem, nohy zapřít o stůl a po pár opakováních sedů lehů budete cítit, že jste pro své tělo udělali něco prospěšného.

Zdroj: Healthline, Your Modern Family, Style Craze, Swift

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články