Co je puffy vlna a jak začít plést?

Puffy vlna na pletení je trend této sezóny. Pokud nemáte na pletení s jehlicemi trpělivost, příze puffy je ideální. Nepotřebujete jehlice, jen ruce. Vyrobte si vlastní puffy deku.

Puffy vlna deka
Zdroj foto: L-Butterfly / Shutterstock.com

S ní si můžete uplést například deku snadno a rychle, a hlavně úplně bez jehlic. Jak na to?

Co je Puffy vlna?

Puffy vlna je měkký a na dotek velmi příjemný materiál. Zvláštností a velkou výhodou tohoto materiálu je to, že klubka vlny mají již předpřipravená velká očka, a tak je možné plést deku či přehoz zcela bez použití jehlic. Jde doslova o hit dnešní doby. Pokud si rádi doma vyrobíte něco svého, musíte Puffy vlnu stoprocentně vyzkoušet. Je to v podstatě příze na pletení rukama, kdy nepotřebujete žádné další pomůcky.

Z této vlny se nejčastěji pletou dětské deky, jelikož jde o velmi příjemný, teplý a chlupatý materiál. Vlna se vyrábí v nejrůznějších barevných odstínech. Uplést si ale můžete také přehoz na postel či sedací soupravu. Je to skutečně snadné.

Složení této vlny obsahuje 100 % mikropolyester. Nejčastěji se z puffy příze pletou:

  • povlečení na polštáře,
  • menší dečky pro miminka,
  • pletené hračky (háčkovaný plyšák),
  • puffy deky,
  • přehozy.

Vlastnosti puffy vlny

Tento měkoučký a jemný materiál je velmi oblíbený, protože v sobě spojuje následující vlastnosti:

  • příjemný měkký materiál,
  • výrobky lze prát ručně,
  • snadné použití (pletení zvládnou i děti),
  • dostupnost všech barev,
  • oboustranné využití,
  • vhodné pro děti i miminka.

Navíc je příze puffy certifikovaným materiálem, což znamená, že se dbá na vysokou kvalitu, a také zdravotní hledisko.

Jak se plete z Puffy vlny

Když uvidíte klubko příze Puffy, již na první pohled uvidíte připravená očka. Z nich se utvoří dvě řady, vrchní očka se pak provlékají do spodních oček. Všechna očka musí směřovat přitom směrem nahoru. Tímto jednoduchým postupem se dá uplést celá puffy deka o velikosti, jaká se vám bude líbit. Jen je zapotřebí mít dostatečný počet klubek. Očka je po celý čas pletení potřeba řádně utahovat. Postupně se propletete až k celé dece o požadovaných rozměrech.

Pokud jste se rozhodli začít s pletením, na internetu naleznete mnoho videonávodů a fotopostupů, jak plést s puffy vlnou krok za krokem.

Tady je tip jak plést puffy vlnu s videonávodem:

Při pletení s puffy vlnou nepotřebujete žádné jehlice ani háček, takže si jej oblíbí i úplní začátečníci nebo ti, kteří se považují za méně zručné osoby.

Výhody puffy vlny

Tato vlna není příliš podobná klasické vlně, jak ji známe. Je mnohem příjemnější na dotek, jde o velmi moderní a vyhledávaný materiál. Hodí se nejen na výrobu dek a přehozů, ale zkusit můžete uplést i povlak na polštářek či malé dětské bačkůrky, takzvané capáčky. Má tedy široké využití – a hlavní výhodou je samozřejmě to, že se s ní skvěle a jednoduše pracuje. Puffy výrobky mají i velmi moderní design, pokud sledujete trendy v bydlení, můžete si oživit svůj interiér.

Chcete-li si vyrobit vlastní deku, na rozměr 150 x 150 cm potřebujete přibližně 13 klubek puffy vlny.

Vyzkoušejte například Alize puffy vlnu, kterou si ihned zamilujete pro její měkoučký materiál a širokou paletu barev. Už si víc nemusíte lámat hlavu nad složitými postupy při pletení, s puffy vlnou vám to půjde levou zadní a brzy budete mít domácnost ozdobenou vlastními home-made výrobky.

Už žádné jehlice, plést můžete kdykoliv, kdekoliv a vůbec nic k tomu nepotřebujete.

Zdroj: thesprucecrafts.com

Mohlo by se Vám také líbit
1 komentář
  1. Irena říká

    Psaný návod na pletené výrobky z puffy vlny pro začátečníka?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.