BEZ UTĚRKY NEUVAŘÍTE A NEUPEČETE

VŠE, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O JAHODÁCH
7.6.2023
VELKÝ PRŮVODCE SPRÁVNOU PÉČÍ O RUČNÍKY
9.6.2023

Když na návštěvě nakouknete do kuchyně, všimněte si visící utěrky. Okamžitě budete mít jasno, zda je v této domácnosti vše v pořádku.

Tohle pravidlo předávaly babičky z pokolení na pokolení. Voňavé a sluncem „vyplajchované” prádlo bylo vizitkou každé hospodyně. Dnes máme k ruce pračku a spoustu pracích prostředků, takže není nejmenší důvod neudržovat kuchyňský textil v čistotě a bez bakterií.

Utěrka, chňapky a kuchyňský ručník  - to jsou parťáci, bez nichž se nelze v kuchyni pořádně ohánět. K téhle výbavě neodmyslitelně patřila i zástěra, protože oblečení bylo nutné chránit, aby dlouho vydrželo. Dnes ji s chutí propaguji také, protože mě už párkrát zachránila od maléru. Práce s borůvkami, rajčaty, červenou řepou nebo špenátem se i dnes dokáže na oblíbeném oblečení podepsat, kromě toho, že mezi zástěrami naleznete i mimořádně atraktivní kousky. 

Bez tradiční kostkované utěrky si neumím představit ošatku se vzdouvajícím se těstem na domácí chléb, bez obrázkových utěrek zase nejednu jarní, či vánoční sezonu, kterou kuchyňský textil krásně doprovodí. Utěrky jsou také skvělými dárky. Právě ty kusové, obrázkové přidávám třeba do balíčku s novým lívanečníkem či porcelánovou mísou na šlehání dobrot, kde tematicky ladí.

Pokud milujete jídlo jako já, nemohu nevzpomenout na to, jakou zvědavost vzbuzuje stůl s vychládajícím pekáčkem přikrytým čistou utěrkou. Co tam bude? Zradí-li vás nos, můžete se chvíli tetelit radostí co asi tak uvidíte, až zvednete růžek. Jistojistě pro vás někdo připravil něco dobrého.

JAK SE STARAT O UTĚRKY

uterky1

Otázek kolem utěrek je víc. Předně si můžete vybrat z celé škály materiálů a využívat je lze také různě. Ale jakkoli po nich sáhnete, nakonec se stejně sejdou v jedné pračce a tam jsou pravidla celkem jednoduchá. I když název utěrka napovídá, že s ní lze utřít kdeco, zvykněte si toto prádlo rozlišovat a skládat na 3 hromádky:

a) utěrky na doleštění nádobí z myčky nebo k přímému osušení umytého nádobí - těch budete mít stoprocentně nejvíc a záleží jen na vás, zda si pořídíte utěrky bavlněné, bambusové či lněné (viz níže)

b) utěrky, lépe řečeno ručníky výhradně na ruce - ideální bude, když si vyčleníte jeden dekor, který si nespletete s utěrkami na nádobí, a ještě lépe - s jinou strukturou materiálu, jako je například froté či vaflová tkanina

c) utěrky přicházející do styku s jídlem - jsou to takové fešné kousky, s nimiž přikryjete kynoucí těsto, upečený koláč, aby volně vychladl, kastrol s hotovým jídlem, abyste ho ochránili před polétavým hmyzem, zavinuli štrúdl apod.

 

JAK ČASTO JE MĚNIT?

To je snadné, obecně platí jedno vaření = jedna utěrka plus jeden ručník. Uvádět čísla nemá smysl, protože třeba nevaříte každý den v týdnu. Ale víte, jaký je to tanec, když dojde na klasický oběd. Samozřejmě není vaření jako vaření, příprava pomazánky pro dva i úklid po jídle mnoho povyku nenadělá. 

 

CO DO UTĚREK NEUTÍRAT?

Určitě stolní a pracovní desku, na níž jsou zbytky po vaření, dokonce i masová šťáva apod. Pokud se vám stane, že zachraňujete situaci a po utěrce sáhnete, textil znečištěný od krve ihned separujte a namočte do studené vody. Teprve pak utěrku přidejte do pračky.

Omytou zeleninu a ovoce svěřte papírovým utěrkám. Dokonale sají a ještě než je vyhodíte, můžete s nimi otřít pracovní desku.

Nože a pracovní nástroje nejlépe ihned omyjte a ukliďte, nebudete-li je už používat.

 

JAK PEČOVAT O UTĚRKY PŘI PRANÍ?

  1. namáčejte, předpírejte - i když je vaše pračka výkonná, utěrky bývají plné skvrn od potravin a ve většině případů to potřebují; je-li třeba zbavit je výrazných fleků, použijte žlučové mýdlo; vetřete ho do tkaniny z obou stran a utěrky nechte namočené do rána ve vodě, kde se většina organických skvrn rozpustí
  2. perte na vyšší teploty - výrobci kuchyňského textilu uvádějí nízké teploty při praní prádla, výrobci pracích prášků nabízejí stoprocentní účinnost při likvidaci bakterií při nízkých teplotách, ale málo platné, praní s vyvářkou vám dá jistotu, že v prádle nepřechováváte žádné choroboplodné zárodky
  3. dezinfikujte - máte-li možnost sušit na slunci, určitě toho využijte, ale prádlo nedávejte na přímé slunce, aby bavlněná vlákna nekřehla; utěrky také řádně vyžehlete žehličkou nastavenou na teplotu bavlny, je to ten nejlepší způsob, jak udržet prádlo voňavé a čisté
  4. sušičky prádla utěrkám také neprospívají, vyprané textilie v rukách vyrovnejte a nechte volně usušit, budete mít snadnější žehlení
cibulovy2varez

VYBERTE SI Z RŮZNÝCH KVALIT TEXTILU

BAVLNĚNÉ UTĚRKY - savé a měkké utěrky ze 100% bavlny jsou k dostání v hladkém provedení, se zpevňující vaflovou strukturou, s vetkanými vzory i s parádními strojovými výšivkami. Vybírejte z kvalitních materiálů, které mají gramáž kolem 240 g/m².

UTĚRKY Z EGYPTSKÉ BAVLNY - jsou známé vysokou savostí a tím, že nežmolkují a nepouštějí vlákna. To je příznivé speciálně pro leštění skla a údržbu nádobí z borosilikátu. Pokud má vaše jídelní souprava černou barvu, pořiďte si utěrky v tmavých barvách, na nádobí nenaleznete ani stopu vláken.

BAMBUSOVÉ UTĚRKY - bambusová vlákna jsou přirozeně antibiotická, zabraňují tvorbě plísní a bakterií. Proto jsou ideální pro využití v kuchyni, kde není o bakterie nouze. Jsou mimořádně savé a na druhé straně velice rychle schnou. Vedle uživatelského komfortu je příjemné vědomí, že pěstování bambusu je šetrné k životnímu prostředí.

LNĚNÉ UTĚRKY - patří k nejdražšímu a nejkvalitnějšímu zboží v této sféře. Proto je vybíráme v sadách jako dárky. Bývají zhotoveny z lněného plátna patřícího k nejpevnějším materiálům upravovaným tzv. měkčením. Díky této úpravě je textilie hebká a lesklá, přitom zůstává vzdušná a lehká. Praním a používáním nabývá na kráse, takže slouží po mnoho let. Takové utěrky jsou savější než bavlněné a jsou přirozeně antibakteriální. 

55288-(1)_eshop

FROTÉ NEBO VAFLOVÁ STRUKTURA UTĚREK JE MŮŽE PASOVAT NA RUČNÍKY

Strukturované materiály zařaďte do kuchyně formou ručníků, které jsou neustále po ruce. Právě jiný vzhled těchto materiálů je na první pohled, ale i dotek, odliší od klasických utěrek a nebudou se vám plést. Kuchyňské ručníky mimořádně trpí, protože po nich často sáhneme v okamžiku, kdy není po ruce chňapka a také do nich ledacos utřeme - přetékající obsah hrnce apod. Ti praktičtější z vás si je pořídí v tmavších odstínech.

SADA VAFLOVÝCH UTĚREK SRDCE, 45 × 70 cm

55254_kuchynske-uterky-jaro-leto-cz1j_eshop

DEKORY PODTRHUJÍ SEZONNOST A ZDOBÍ KUCHYNI

Velice příjemně působí originální potisky utěrek s tématy jednotlivých ročních období, Vánoc, uměleckých děl apod. Utěrka s houbami, s kalendáriem pro nový rok nebo s žertovnými vzkazy pro rybáře, je dobrým tipem na dárek pro vaše přátele. Přibalte k nim některou ze svých domácích kulinářských specialit a máte úspěch zaručen. Inspirujte se na našem e-shopu.

LADA, BAVLNĚNÉ UTĚRKY JARO + LÉTO, MATĚJOVSKÝ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.