Mary Shelley uchovávala srdce svého manžela v šuplíku. Přišlo se na to až po její smrti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Mary Wollstonecraft Shelley Rothwell
Zdroj: Richard Rothwell, Public domain, via Wikimedia Commons

Spisovatelku Mary Shelley proslavil nejvíce její román Frankenstein. Ačkoli její matka zemřela jen pár dní po porodu, bohatý otec se postaral o to, aby její dětství bylo šťastné. Díky tomu měla i přístup ke vzdělání, které jí později zajistilo kariéru.

Ve svém životě byla sice úspěšná, potýkala se ale s mnoha problémy. Její otec se několik let po matčině smrti podruhé oženil, jeho žena ale upřednostňovala vlastní děti před těmi jeho. Mary ji tak neměla v lásce. A to byl jen začátek jejího komplikovaného života.

Pronásledována mrtvým dítětem

Mary poprvé otěhotněla v roce 1814. Dítě ale tehdy potratila. Byl to pro ni takový šok, že kvůli tomu začala mít psychické problémy, uvádí Mental Floss. Žena tvrdila, že ji ve spánku její zesnulá dcera pronásleduje a dává jí za vinu, že onemocněla a nedokázala ji donosit.

Záznamy o tomto trápení jsou i v jejích denících, které byly později nalezeny. Jedná se o důkaz, že už ve velmi mladém věku trpěla Mary přeludy a měla závažné psychické potíže.

Srdce svého manžela uchovávala v šuplíku

9. července 1822 přišla další krutá rána. Její milovaný muž utonul poté, co jeho loď zasáhla velká bouře. Jeho tělo bylo nalezeno o více než týden později společně s dalšími námořníky.

Když byl muž zpopelněn, jeho srdce prý odmítalo shořet. Proto se dostalo do rukou jednoho rodinného známého, který ho později předal samotné Mary. A ta ho měla schované doma v šuplíku svého psacího stolu.

Srdce zůstalo na svém místě až do roku 1851, kdy Mary zemřela. Tehdy bylo nalezeno a nakonec také pohřbeno v rodinném trezoru. Sama Mary zemřela na nádor mozku ve věku 53 let.

Ačkoli otec se od začátku snažil, aby měla Mary Shelley šťastný život, prošla utrpením, které se podepsalo i na jejích dílech. Před smrtí byla prý dokonce ráda, že konečně přijde vysvobození.

Zdroj: Express, History Daily, Mental Floss

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články