Cesta jógy nabízí skvělé výsledky každému, říká Šárka Kohoutová z Jógarama

Pomáhá ženám získat zpět pevné a pružné tělo díky více než 10letým zkušenostem s jógou. Sama ví nejlíp, o čem mluví. Žádné cvičení ji dlouhodobě nebavilo a myslela si, že výsledky přináší hlavně zvedání těžkých vah v posilovně nebo běhání delších tratí. A pak objevila kouzlo dynamické jógy…

Pojďme hned na úvod nalákat na výsledky dynamické jógy. Jak jste se cítila po první, druhé, třetí lekci?

Musím říct, že jsem se v začátcích své jógové praxe cítila jak malé slůně. No, nejen v začátcích. Nevěděla jsem, kde mám ruku a kde nohu, natož sladit dech s pohybem. 

Obdivovala jsem své učitele, kteří působili na podložce jak létající pírko a dokázali pro mě naprosto neuvěřitelné věci. 

Na první hodině jógy jsem se rozplakala a cítila, jak ze mě spadl veliký balvan. Tělo bylo zpocené, ale hlava naprosto klidná. 

To se opakovalo ještě mnohokrát, a já tak díky józe objevovala a objevuji dodnes věci, které jsou skryté uvnitř, ale na nevědomé rovině ovlivňují můj život. Díky praxi jógy je dokáži zvědomit a nechat odejít. Své zkušenosti předávám skrz projekt Jógarama každému, kdo má zájem.

Jóga přináší výsledky na těle i duši. Platí to pro všechny?

Jóga opravdu přináší výsledky na těle i duši všem. Avšak ne každý půjde stejným směrem.

Jóga není pouze o pozicích, které si většina z nás představí pod tímto pojmem. Skrývá se za ní mnohem víc. Je to ucelená filozofie.

V tělesné józe máme mnoho druhů. Najdeme zde klidné styly, od základní Hatha jógy po Jin jógu, ale i dynamické styly jako je Ashtanga jóga, Power jóga, Vinyasa flow a mnoho dalších. Díky tomu je cesta jógy dnes otevřena opravdu pro každého. 

dynamická jóga
Pohyby vypadají jednoduše, ale jsou velmi účinné.

Při jakých problémech funguje nejlépe?

Na začátku je důležité zvážit své možnosti, hlavně z hlediska zdravotních omezení. Pokud vím, že mám velké bolesti zad, navštěvuji doktora, ortopeda a fyzioterapeuta, tak si zvolím jemnější druh jógy a nepůjdu hned do dynamiky. Ta může přijít později. Také je dobré přemýšlet, čeho bychom chtěli skrz jógu dosáhnout a podle toho vybrat styl, který nám bude vyhovovat. 

Jóga skvěle funguje při tělesných problémech spojených se zkrácenými šlachami a zatuhlými svaly: takže bolesti zad, bolesti nohou, bolesti hlavy plynoucí ze ztuhlé šíje. 

Vyrovnává svalové dysbalance, podporuje rovný stoj a zlepšuje chůzi. 

Dále pracuje na hlubších úrovních, takže upravuje zažívání, vyrovnává hormonální dysbalanci, v propojení vhodných pozic podporuje funkce orgánů a mnoho, mnoho dalšího.

Když se přesuneme do oblasti naší psyché, jóga pomáhá k většímu sebeuvědomění, a tak se dostavuje zklidnění, zmírnění stresu, úleva při úzkostech, ale také zvýšení energie a sebevědomí.

Nedá mi to se nezeptat. Na videích na YouTube máte nádherně vypracovanou postavu. Opravdu za to může jen cvičení jógy, nebo po nocích makáte v posilovně?

Haha, ano, můžete mě vidět po nocích v tajné tělocvičně pro jogíny, kde všichni makáme na strojích. (smích)

Moje tělo je odrazem praxe jógy. Jelikož mám ráda dynamický styl, ve kterém hodně pracuji s vahou vlastního těla, snadno se dostávám do kondice, která je mi přirozená. Každý toto přirozené tělesné nastavení máme trochu jinde. 

Někteří jsou přirozeně velmi štíhlí, jiní mají vrozeně kulatější tvar, další snadněji získají sportovní typ postavy. 

Skrz jógu se dostáváme vědomě do svého těla a proměňujeme ho do jeho přirozené podoby, tak jak bylo přírodou zamýšleno.

jóga dynamika radost
Radostné cvičení je i úžasný relax.

V čem tkví rozdíl mezi klasickou a dynamickou jógou?

Hlavní rozdíl je v dynamice pohybu. 

Klasická jóga, dejme tomu styl Hatha jóga, nás zastavuje v pozicích a my si v tomto zastavení uvědomujeme naše tělo a mysl. Uvědomujeme se tak v přítomnosti právě skrze ne-pohyb a dech. Pokud půjdeme hlouběji, upínáme naši pozornost k určitým bodům, které se v každé pozici proměňují. 

Oproti tomu dynamická jóga plyne za pomoci dechu. Přecházíme z pozice do pozice s nádechem a výdechem. Není zde přílišné zastavení. Když se občas objeví, je to jak pro upevnění v pozicích, tak pro pokročilost v praxi. Přítomnost přichází právě skrze pohyb. Dech nám pomáhá přecházet do pozic snadněji a hlouběji.

Přenese se pak správné dýchání i do běžného života?

Dech hraje podstatnou roli v celé praxi jógy. Chtěla bych ale zdůraznit, že přichází s časem. Ze začátku máme co dělat, abychom chápali správné postavení pozic, natož vědět, kdy se nadechnout a vydechnout. 

Jak jsem už zmínila, dech pomáhá k tomu, abychom šli do pozic snadněji i hlouběji. Je to skvělý nástroj pro ukotvení se v přítomnosti. Dech je v praxi jógy tím nejlepším kamarádem a s pravidelností automaticky prostupuje do denního života. Po čase najednou zjistíte, že dýcháte hlouběji. Uvědomíte si, že díky dechu se dokážete zestabilnit v náročných situacích a vidět svět z vícero úhlů. 

Nedávno mi psala jedna moje jogínka, že si uvědomila přes den malá zastavení, kdy se najednou zhluboka nadechne a prostě je v klidu a přítomnosti.

V józe se setkáváme s dechovými technikami, které pomáhají podpořit tělesnou energii, ale i zklidnit mysl.

Hodně se teď mluví o vědomém pohybu. Jak poznat, že opravdu vím, co při cvičení dělám?

Je úžasné, že jde vědomý pohyb čím dál víc do popředí. Je to vcelku jednoduché. 

Jakmile jsme spojeni se svým tělem, opravdu vnímáme, co děláme. Zvedáme nohu a uvědomujeme si, kam ji zvedáme, jak ji pokládáme. Vnímáme pohyb celého těla, které pracuje pro to, abychom nohu zvedli.

S lepším uvědoměním nám opět pomáhá dech. Jelikož dech je přítomnost. Když se zaměříme na dech, není možné, abychom létali v myšlenkám o minulosti nebo budoucnosti. A tak jsme díky němu ve vědomém pohybu našeho těla.

Sami si to zkuste třeba teď. Nadechněte se. Pozorujte, jak dech vstupuje přes nosní dírky do vašeho těla. Všimněte si, jak je dlouhý a kam pokračuje. S výdechem si uvědomte, jak se v jiné teplotě vrací zase ven. Kudy odchází? Co se děje s tělem při výdechu? A teď to propojte s jednoduchým pohybem prstů u rukou. S nádechem napněte prsty, roztáhněte je do široka, jako by dech prostupovat až do konečků prstů a s výdechem je přitáhněte zpátky do dlaně. Jaký je to pocit? Vnímáte pohyb intenzivněji? 

jóga - stoj na hlavě
Nebojte, stojem na hlavě určitě začínat nebudete.

Ano. Je to skvělé. Únava a celkově ztráta energie jsou dnes také velké téma. Jak pomůže jóga v tomto případě?

Opravdu, unavený je celý svět. Jsme přehlceni, jak informacemi, tak věcmi. A to si bere daň na naší energii.

Jóga nám pomáhá jít opět k jednoduchosti. Vracíme se zpátky domů, zpět do svého těla, kde nacházíme stabilitu a řád. 

Mám za to, že nejvíc energie si ubíráme my sami, a to stylem, jakým myslíme. Jsme neustále v akci. Nenápadný společník v naší hlavě nám nedá chvilku klidu, a my tak stále hodnotíme, posuzujeme, analyzujeme a kritizujeme. A to je velmi únavné.

Takže jóga funguje jako takový přírodní pomocník proti únavě?

Jóga pomáhá tohoto věčného breptala v hlavě objevit a začít pozorovat. Z počátku nenápadně. Jen zaznamenáváme, že v nás opravdu něco pořád mluví. Jak postupujeme dál, dokážeme se se všímavostí zastavovat a vracet zpět do jednoduchého a přirozeného stavu, kdy nic nehodnotíme. Tenhle breptal zkrátka spí. A v tom je obrovská energie. 

Když se na to podíváme z pohledu technik, které jóga nabízí, zjistíme, že jsou tu možnosti, jak energii zvyšovat. 

O jaké techniky jde?

První z nich je rozhodně dech. Většina z nás dýchá velice povrchově. Ale právě v dechu je naše síla! Zkuste si teď dát deset hlubokých nádechů a výdechů. Ale opravdu do toho pojďte naplno a naplňte své tělo dechem. Dech veďte až do bránice, nechte postoupit výš do hrudníku a poté pod klíční kosti. Poté vydechněte všechno z těla ven.

Plíce jsou jako houba, ve které zůstává zbytkový, takzvaný reziduální vzduch. Ten nám znemožňuje využít plnou kapacitu čerstvého vzduchu. Vydechněte tento reziduální vzduch z těla ven. Můžete si pomoct stlačením břišních svalů. Díky kontrakci vypustíte vzduchu ještě o kousek víc. Jaký je potom nádech? Zkoumejte, co s vámi udělá deset hlubokých nádechů. Změnila se vaše energie? Jestli ne, jděte dál a přidejte dalších deset.

Druhou technikou jsou pozice, které otevírají oblasti těla a tím dovolují, aby se okysličená krev dostávala do všech tělesných zákoutí. Dále jóga nabízí očistné i mentální techniky, které pomáhají zvýšení energie.

Zaujalo mě, že nabízíte i větší hravost do života. Jak konkrétně si to mám představit?

Do jógy zapojuji hru. Chci, aby moje jogínky zkoušely, zkoumaly a hrály si v pozicích. Aby se snažily pochopit své tělo. Každá jsme jiná, a tak je hravost nedílnou součástí mého předávání dynamické jógy. 

Já mohu vysvětlit, jak se pozice správně provádí, ale vy jste v ten moment zodpovědná, jak tam půjdete. 

To je ta hravost. Zkoumám své tělo. Není mi jedno, jak se hýbe. Zkouším své tělo a pokračuji dál, od jednoduchého ke komplexnímu. 

A tak se dostávám k rovnovážným pozicím nebo k balančním pozicím na pažích, kde vzlétnu směrem vzhůru. Je to nádherná hra s vlastním tělem. Ve hře se navíc snadněji učíme, takže je nedílnou součástí mé praxe a stylu učení. Jakmile se vrátíme zpátky do módu dítěte, a s radostí objevujeme potenciál svého těla, přináší to obrovské změny, a hravost začíná prostupovat naším životem.

Blíží se léto, plánujete cvičit i někde v přírodě? Pokud ano, kde?

Nerada plánuji příliš dopředu, takže zatím plány nejsou. Ale je velmi pravděpodobné, že se někde objevím. Na všechny akce upozorňuji na svých sociálních stránkách, takže pokud budete mít chuť se společně potkat, mrkněte se tam. 

Šárko, děkujeme za inspiraci na cvičení i zklidnění. Nejradši bychom začali s jógou hned.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.