Než začnete hrát na varhany, musíte nejdřív ovládat klavír, říká varhanice Hana Bartošová

8. červen 2023

„Kostel je místo, kde je promodlená energie a lidé se tam cítí dobře, k tomu ta hudba – to je v dnešní době něco, co lidé potřebují,“ říká varhanice Hana Bartošová, která organizuje Brněnský varhanní festival. V rozhovoru s Lucií Hostačnou vás na něj pozve a přiblíží, jaká je varhanní kultura v Čechách.

K hudbě byla vedená už jako malé dítě. „Všichni z rodiny inklinovali k hudbě, i když nebyli profesionální hudebníci.“ Hrála na klavír, v čemž ji rodiče velmi podporovali. Rozhodnutí, že si posléze vybrala varhany, nelituje. „Důležité je umět hrát na klavír, než přejdete na varhany, to je základ. Ovšem být výborný klavírista ještě neznamená, že budete výborný varhaník. Ale je tam předpoklad.“

Být varhanicí je dnes podle ní ojedinělé: „Když řeknu, že hraju na varhany, tak jsou z toho lidé udivení. Jsme taková skupinka, která se mezi sebou zná,“ dodává ředitelka varhanního festivalu, který potvrá do 7. července 2023.

Existuje nějaké místo, kde se Haně Bartošové hraje nejlépe? A co říká na hraní naboso? Poslechněte si záznam Apetýtu!

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.