Sourozenecká rivalita u dospělých

Sourozenecká rivalita nekončí vždy v dětství. Občas přeroste do dospělosti a v některých případech postupem času zesiluje. Zatímco lidé často považují sourozeneckou rivalitu za fenomén dětství, boj dospělých sourozenců je běžným jevem.

Sourozenecká rivalita v dospělosti může mít mnoho podob a může se pohybovat od nenápadného až po mnohem zjevnější chování. V některých případech může boj dospělých sourozenců vytvořit konflikt v rodině a vést k rozpadu vztahů.

Důvody pro rivalitu dospělých sourozenců

Sourozenecké vztahy jsou složité a ovlivněné řadou faktorů včetně genetiky, životních událostí, pohlaví, vztahů rodičů a zkušeností mimo rodinu.

Zvýhodňování rodičů je často uváděno jako vysvětlení bojů dospělých sourozenců. Je také běžné, že lidé mají pocit, že sourozenec je nebo „vždy byl“ upřednostňován rodiči, i když to zbytek rodiny nemusí uznat. I když to může být lidská přirozenost, bolí to víc, když přichází od rodiče, protože o rodičích uvažujeme jako o lidech, kteří nás mají bezpodmínečně milovat a podporovat.

Jak zvládnout boje mezi sourozenci

Ať už je důvod jakýkoli, pokud zjistíte, že jeden nebo oba rodiče upřednostňují jiného sourozence před vámi, ať už tím, že mají užší vztah s dětmi vaší sestry, více se chlubí úspěchy vašeho bratra, věnují více pozornosti vaší sestře nebo vždy stojí na straně vašeho bratra, může být rodinné setkání velmi stresující.

Hádky dospělých sourozenců si mohou vybrat daň nejen na zúčastněných jednotlivcích, ale také na celé rodině. Pokud se snažíte vyrovnat, zde je několik tipů, které vám mohou pomoci omezit konflikty a zvládnout pocity stresu způsobené sourozeneckou rivalitou.

Neberte to osobně

Pochopte, že váš rodič nemusí druhého sourozence „milovat“ více, jen jsou si blíže, ať už z jakéhokoli důvodu. Možná si to ani neuvědomují a s největší pravděpodobností to nedělají, aby zranili vaše city. Pokud se vám aktivně snaží ublížit jako „trest“ za to, že nejste více tím, kým by vás chtěli mít, možná bude nejlepší, stýkat se co nejméně.

Najděte podporu jinde ve svém životě

Najděte si ve svém životě lidi, kteří vás podporují, aby vám poskytli lásku, přijetí a uznání, kterých se vám od rodičů možná nedostává v takové míře, jak byste si přáli. I když se možná nenarodíme do rodin lidí, kteří smýšlejí jako my a sdílejí naše hodnoty, na světě je mnoho lidí, kteří nám mohou poskytnout podporu, které naši rodinní příslušníci možná nejsou schopni. 

Nepodporujte sourozeneckou rivalitu

Nesoutěžte se svými sourozenci a nevyčítejte jim, že jsou zvýhodňováni. I když se snaží zůstat oblíbenými, nemůžete je vinit za to, že chtějí lásku a souhlas svých rodičů. Jen se smiřte s tím, že váš vztah s rodiči je váš a snažte se ho držet odděleně od sourozeneckých vztahů.

Přijměte realitu situace

Také se budete cítit lépe, když přijmete, že se vám nemusí dostat takové podpory a souhlasu od rodičů, jak byste chtěli, a to je v pořádku. Pokud se nespokojíte s láskou z nouze, budete mít ve skutečnosti více osobní síly. Může být těžké dostat se do tohoto myšlenkového rámce, ale poté se budete cítit lépe. Začněte tím, že si všímáte všeho, co od nich získáte, a vážíte si toho. Také si všimněte všeho, co získáváte v jiných oblastech života a uvědomte si, že vaše původní rodina je pouze jednou částí vašeho života a nemusí to být ta nejdůležitější část.

Investujte do vlastní rodiny

A konečně, pokud máte oddaný vztah nebo vlastní rodinu, můžete se zaměřit na poskytování toho, co byste rádi dostávali od své původní rodiny. Zaměřte se na to, co s nimi sdílíte, a na to, co můžete poskytnout sami sobě ve svém vlastním životě, a budete lépe schopni přijímat rodinné vrtochy.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat