Zbavte se kuchyňských molů pomocí jablečného octa, vína nebo piva. Objevit se mohou i v čisté domácnosti

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
mol oves
Zdroj: Shutterstock

Mouka, cukr, strouhanka nebo třeba rýže a těstoviny. To jsou potraviny, které se snažíme mít doma všichni do zásoby. Jenomže je třeba se mít na pozoru před kuchyňskými moly. Ti se totiž mohou zničehonic objevit a vy pak budete muset suroviny jednoduše vyhodit.

Moli bývají zpočátku nenápadní. Jenomže pak se ani nenadějete a půl spižírny budete moci vyhodit. Tihle živočichové se nejraději zabydlují v potravinách, které příliš často neobměňujete.

Lákadlem jsou pro ně cukr, kakao, mouka, strouhanka, ale právě i těstoviny nebo rýže. Milují ale také instantní polévky, sušené houby a většinu druhů koření.

Nikdy nevíte, kde se vzali

Když člověk moly objeví, obvykle se ptá především na to, kde se vzali. A odpověď se hledá velmi těžko. V některých případech mohou být moli už v potravinách, které jste si přinesli domů. V jiných se do nich dostanou provrtáním dírek.

Plastový obal pro ně není žádnou překážkou. Existují případy, kdy se provrtali třeba i do cucavých bonbonů, podotýká Gecko Green. Důležitější otázkou je: Jak se jich zbavit?

Důležitá je prevence

Pokud skladujete potraviny správně, moli by se u vás objevit neměli. Ideální je mít potraviny v pevně uzavřených plastových nebo skleněných dózách.

Přes tenké obaly se snadno dostanou, takže se nedoporučuje nechávat si zásoby mouky doma v pytlících, ve kterých ji koupíte. Nejlepší volbou jsou podle serveru Grove sklenice s gumovým těsněním.

Zbavte se jich vůní a alkoholem

Pokud se u vás přece jenom moli objeví, existuje několik způsobů, jak se jich zbavit. Dají se samozřejmě koupit nějaké přípravky v obchodech, daleko lépe ale mnohdy fungují babské rady.

Moli nemají rádi silné vůně. Pověste do skříňky pytlíček levandule nebo směs citronové a pomerančové kůry, to je vyžene a zároveň poslouží jako prevence.

Odradí je také vůně bobkového listu, který můžete vložit přímo do sklenice s moukou nebo strouhankou.

Co naopak moli milují, je jablečný ocet, víno nebo pivo. Toho se dá ale využít. Nastražte doma do mističek tyto tekutiny, a moly to k nim potáhne. Ve vyšších nádobách se nicméně utopí.

Moli se bohužel objevují i v naprosto čistých domácnostech. Ve většině případů si je člověk přinese domů už z obchodu. Je tak dost možné, že ačkoli si myslíte, že vás se to netýká, překvapí vás jednou i u vás doma.

Zdroj: Real Miss Ollie’s Pest Control, Gecko Green, Grove

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články