Úmrtí Ronalda Reagana a start roveru Spirit k Marsu

Stalo se
Úmrtí Ronalda Reagana a start roveru Spirit k Marsu
Fotografie: unsplash.com
  • 5. června 2004 zemřel 40. prezident Spojených států
  • Nejprve hrál ve filmech, později se stal guvernérem Kalifornie
  • A připomeneme si start roveru Spirit, který na Marsu hledal vodu

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes si připomeneme 40. prezidenta Spojených států a také start roveru Spirit, který hledal známky života na Marsu. Dnes začneme v Americe. 5. června 2004 v Los Angeles v Kalifornii zemřel prezident Ronald Reagan. Narodil se 6. února 1911 ve státě Illinois a než se rodina usadila ve městě Dixon, několikrát se stěhovala. V roce 1932 získal bakalářský diplom z ekonomie a sociologie a začal se živit jako sportovní hlasatel.

Jako hlasatel se proslavil po celém státě a následně si vyzkoušel i herectví. Podle britannica.com se objevil ve více jak 50 převážně „béčkových“ filmech. Při natáčení také poznal svoji budoucí ženu Jane Wyman, se kterou se vzali v roce 1940. O rok později se jim narodila dcera Maureen a v roce 1945 adoptovali syna Michaela. Manželství však nevydrželo a pár se rozvedl v roce 1948. Reagan se tak stal prvním prezidentem, který byl rozvedený.

Svoji druhou ženu Nancy Davis poznal v roce 1949 a v roce 1952 se vzali. V té době upadala jeho herecká kariéra, tak přešel do křesla televizního moderátora. Jeho názory však byly v té době příliš kontroverzní, a tak byl v roce 1962 vyhozen. V této době také podporoval Nixona v jeho kandidatuře na guvernéra Kalifornie. Svoji kandidaturu oznámil v roce 1966 a vyhrál o téměř milion hlasů. Sloužil dvě funkční období (1967–1975) a za tu dobu se mu podařilo například razantně snížit rozpočtový deficit, stejně jako zavedl reformy ve státních sociálních programech.

Ronald Reagan oznámil kandidaturu na prezidenta za republikány v roce 1980 a volby následně proti Jimmy Carteru vyhrál. Inaugurační projev dle britannica.com měl 20. ledna 1981. Jen o měsíc později byl na Reagana spáchán atentát, kdy na něj John W. Hinckley vypálil šest ran a jedna ho zasáhla do hrudi. Ze zranění se následně několik měsíců zotavoval.

Prezidentem byl dvě funkční období, během niž například snížil daně, zvýšil financování pro armádu, ale také komunikoval s Michailem Gorbačovem, díky čemuž se značně zlepšily Americko-sovětské vztahy. V roce 1994 oznámil, že má Alzheimerovu chorobu, což mělo za následek omezení jeho veřejného vystupování. V únoru 1998 bylo na jeho počest přejmenováno letiště ve Washingtonu DC na Reagan Washington National Airport.

Rover Spirit

A připomeneme si i start roveru Spirit, který společně se svým dvojčetem Opportunity studoval Mars. Spirit odstartoval dle NASA 10. června 2003 z Cape Canaveral na Floridě a na povrchu Marsu přistál 4. ledna 2004. Jeho úkolem bylo jediné – zjistit, zda se na Marsu kdysi nacházela voda. Prováděl tak geologické průzkumy a fotografoval místa, kterými projížděl.

Rover Spirit

Mise byla původně plánována na 90 marťanských dní, tedy asi do 4. dubna 2004, vědcům se však podařilo rover udržet při životě daleko déle. V květnu roku 2009 se ale bohužel rover zanořil do měkké půdy a nebyl schopný se dál pohybovat. Pozemní tým se pokoušel najít mnoho řešení, aby mohl rover opět jet, ale bohužel postupně přestávala fungovat kola, která byla pro řešení problému klíčová. Později navíc ztratili s roverem kontakt, což nejspíše zapříčila přicházející zima.

NASA oficiálně misi ukončila 25. května 2011, kdy se jim ani po měsících práce nepodařilo rover vyprostit. Fungoval 6 let a 19 dní a za tu dobu ujel 7,73 km. Svoji životnost tak překonal více jak 25krát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze