Sandra Cesca

8. 6. 2023

Mango (Mangifera indica), člen čeledi kešu, pochází z himálajského podhůří v Indii, kde roste už více než 5 000 let. Mango je v domorodé medicíně ceněno pro své nesčetné léčivé účinky. Farmakologický potenciál mají všechny části mangovníku včetně listů, kůry, dužiny, slupky, kořenů a květů. Na světě existuje více než 300 různých odrůd manga.

Proč je mango dobré

Fytonutrienty jsou látky, které rostliny produkují na svou ochranu. Patří mezi ně karotenoidy, flavonoidy, kumarin a indoly. Mnohé z nich jsou bioaktivní sloučeniny, o nichž je známo, že podporují lidské zdraví a zvládají chronická onemocnění. Mezi jejich vlastnosti patří protirakovinné, antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti.

Tyto sloučeniny hrají zásadní roli při řešení rostoucího výskytu metabolického syndromu – souboru rizikových faktorů spojených s rozvojem srdečních onemocnění, srdečního selhání, mrtvice a cukrovky. Téměř každý třetí Američan trpí metabolickým syndromem, uvádí Dr. Chiadi E. Ndumele, kardiolog z Johns Hopkins.

Mango a srdce

Podle Americké kardiologické asociace pomáhá obsah vlákniny, vitamínů, draslíku a hořčíku v tomto šťavnatém ovoci snižovat riziko srdečních onemocnění, včetně regulace krevního tlaku a pulsu. Mangiferin, silný antioxidant, který se ve vysoké koncentraci nachází v listech, je spojován se snížením zánětů srdce.

Mango je také bohaté na vitaminy C a K. Vitamin C pomáhá při údržbě cév a vstřebávání železa, zatímco vitamin K, nezbytný pro tvorbu protrombinu, je důležitý pro tvorbu krevních sraženin.

Mango a rakovina

Mango je bohaté na beta-karoten, pigment, díky němuž má toto šťavnaté ovoce jasně žlutooranžovou barvu. Beta-karoten je antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, které poškozují buňky a mohou způsobovat rakovinu.

Podle studie publikované v roce 2017 v časopise Journal of Lipids chrání mangiferin před různými druhy lidské rakoviny, včetně rakoviny plic, tlustého střeva a prsu, tím, že potlačuje nekrózu nádorů.

Studie naznačují, že výtažky z manga obsahující fytochemikálie inhibují růst, proliferaci, migraci a invazi buněk rakoviny prsu. K prozkoumání jeho potenciálu jako léčebného prostředku je zapotřebí dalšího výzkumu a klinických studií.

Mango a zdraví mozku

Bylo prokázáno, že mangiferin zlepšuje dlouhodobou paměť potkanů na rozpoznávání objektů. Vědci se domnívají, že by to mohlo mít potenciál pro preventivní a léčebné využití u onemocnění s poruchami paměti, jako je schizofrenie, demence, amnézie a Alzheimerova choroba.

Podle Harvard School of Public Health může vitamin B6 obsažený v mangu pomáhat při fungování mozku tím, že snižuje vysokou hladinu chemické látky homocysteinu, která je spojována s vyšším výskytem demence, Alzheimerovy choroby a poklesem kognitivních funkcí.

Mango a hubnutí

Kromě nízkého obsahu tuku může mango podporovat hubnutí, protože jeho bohatý obsah vlákniny pomáhá vyvolávat pocit sytosti. Jedna studie uvádí, že mangiferin chrání krysy před přibýváním na váze při dietě s vysokým obsahem tuku a zlepšuje reakce na glukózu a inzulín, čímž snižuje riziko obezity.

Mango a střevní mikroflóra

Vláknina a voda obsažené v mangu mohou pomoci stabilizovat trávicí systém, a tím zabraňovat zácpě a snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. V nedávné studii publikované v časopise Food Science and Nutrition 2023 vědci ze Státní univerzity v San Diegu zkoumali, jak konzumace čerstvého manga ovlivňuje zdraví střev a mikrobiomu tím, že zvyšuje populaci některých důležitých střevních bakterií.

Mango – ovoce lásky

Nakrájené plody manga. (Desirae Hayes-Vitor / Unsplash)

Čínská a ájurvédská medicína již po staletí doporučuje mango pro jeho přirozené afrodiziakální vlastnosti. Vitamín E obsažený v mangu, známém jako „ovoce lásky“, pomáhá regulovat pohlavní hormony a zvyšuje sexuální apetit. Polyfenoly obsažené v listech manga jsou spojovány s reprodukčním zdravím žen i mužů.

Mango a kvalita spánku

Když se mango jí na noc, pomáhá zlepšovat kvalitu spánku. Mango je bohaté na vitamin B6, který stimuluje tvorbu serotoninu, spánkového hormonu melatoninu. Vysoká koncentrace tryptofanu, aminokyseliny, která se přeměňuje na serotonin, dělá z manga ovoce štěstí a zároveň je prekurzorem melatoninu. Vysoký obsah hořčíku v mangu je spojován s bojem proti nespavosti.

Mango a zdraví pokožky

Kromě vitaminů A a E pomáhá vitamin C přirozenému procesu stárnutí pokožky tím, že ji chrání před UV zářením a nečistotami ze znečištěného ovzduší. Vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, díky čemuž si pokožka udržuje svou pružnost. Silné antioxidanty v mangu deaktivují volné radikály, které poškozují pokožku.

Výživové hodnoty manga

Podle údajů z FoodData Central amerického ministerstva zemědělství zveřejněných v dubnu 2019 obsahuje jedno středně velké mango:

Kalorie:                      202

Bílkoviny:                  3 gramy

Cholesterol:                0

Sacharidy:                  50 gramů

Vláknina:                    5 gramů

Cukr:                           45 gramů

Vitamin A:                  3630 IU

Vitamin C:                  122 miligramů

Draslík:                       564 miligramů

Hořčík:                       34 miligramů

Tryptofan:                   44 miligramů

Pozor na slupku manga

Slupka manga obsahuje sloučeninu zvanou urushiol, olej, který může u některých lidí vyvolat vyrážku. Olej se nachází v listech, stoncích, kořenech a ve slupce, zejména v okolí stonku. Máte-li citlivou kůži, slupku manga před loupáním manga omyjte a vydrhněte v teplé vodě.

Jak jíst mango

  • Chcete-li získat nejlepší výživové vlastnosti, vůni a chuť, jezte tropické ovoce čerstvé a syrové.
  • Pokud jíte mango sušené, mějte na paměti, že sušení ovoce koncentruje obsah cukru.
  • Ačkoli je slupka manga jedlá, má silně nahořklou chuť, těžko se žvýká a tráví. Živiny, které byste získali ze slupky, můžete najít i v jiném tropickém ovoci.
  • Manga uchovávejte při pokojové teplotě a konzumujte je, když právě dozrávají. Přezrálé plody ztrácejí brzy po utržení velkou část své výživové hodnoty a léčivých vlastností.
  • Konzumací manga se můžete někdy pěkně zaneřádit a „zapatlat“. Proto se často servíruje způsobem, který najdete na tomto videu.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.


Související články:

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.