čt 8.6.2023
Aktuální zprávy

Poslední mistři U19? Neuwirth, Varadi a spol.

Baník znovu sahá na titul v celostátní lize staršího dorostu. Samozřejmě, je tu nelehký úkol – vyhrát v sobotu na hřišti Sparty. Ale nic není nemožné a pokud by se to povedlo, dočkal by se klub prvenství v nejvyšší mládežnické kategorii po rovných dvaceti letech.

Kdo byli ti poslední mistři? Ročník 1984.

Poslední trofej vybojovali baníkovci v sezoně 2002/03 pod vedením trenérů Pavla Malury (na dobovém snímku se svými svěřenci) a Milana Chalupy, který dnes stojí na střídačce béčka.

Devatenáctka tehdy vyhrála soutěž o šest bodů před Olomoucí a o devět před oběma pražskými „S“. Na Bazalech se dokonce slavil dorostenecký double, protože ligu s převahou devatenácti bodů vyhrál i tým U17.

„Tehdy jsme měli skutečně velice kvalitní mužstvo. Byly to silné individuální osobnosti, nej hráči v celé republice. My jsme v té době praktikovali ne tak úplně běžně používaný systém 3-4-3. Pamatuju, že snad dvanáct kluků z toho týmu bylo v reprezentaci,“ vzpomíná Milan Chalupa.

Ani tehdy Baník neměl ideální začátek sezony. „Po osmém, devátém kole jsme byli dokonce dva body od sestupu. Pak si to ale sedlo, rozjeli jsme se a byla tam série nějakých dvaceti zápasů bez prohry,“ našel Milan Chalupa podobnost s aktuální sezonou, ve které devatenáctka také šňůrou deseti výher na jaře doskočila první Spartu.

Několik hráčů tehdejší devatenáctky potom udělalo úspěšnou kariéru i v mužském fotbalu. V áčku Baníku se prosadili zejména Antonín Buček, Adam Varadi a Aleš Neuwirth, ligové starty si na Bazalech připsali i Zdeněk Staněk a Filip Racko, na Žižkově, ve Zlíně či Českých Budějovicích se později uplatnil Richard Kalod. Tři tituly získal s Plzní gólman Petr Bolek. Jeden z tehdejších reprezentantů Michael Reichl dnes působí jako kondiční trenér v Akademii FCB.

Některým výrazným talentům se naproti tomu prorazit nepovedlo, a třeba útočník Richard Husovský, jemuž se prorokovala opravdu zářná budoucnost a byl považován za mimořádnou naději, ligové angažmá nikdy nezískal.

Kdo do tehdejší sestavy tedy patřil?

Petr Bolek, Antonín Buček – David Volek, Petr Kaspřák, Jakub Vyhlídal, Martin Fábry, Michael Reichl, Mario Masár, Aleš Neuwirth, Adam Varadi, Roman Švrček, Martin Cesnek, Filip Racko, Zdeněk Staněk, Michal Třos, Jan Janovský, Richard Husovský, Georgios Stambolidis, Richard Kalod

12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
4
Robert
Mišković
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič