Domácnost

D27d: Vlastníci elektromobilů ušetří

Jednou z klíčových otázek, kterou řeší vlastníci elektromobilů je: jak co nejvíce ušetřit za jejich dobíjení. V České republice je k tomu pro domácnosti určená speciální sazba D27d, která využívá dvojí ceny elektřiny. V čem jsou výhody této sazby a proč je pro majitele elektromobilů ideální? O tom si řekneme více.

D27d: Vlastníci elektromobilů ušetří
D27d: Vlastníci elektromobilů ušetří

Co jsou to dvoutarifní distribuční sazby

Distribuční sazby se rozdělují na jednotarifní a dvoutarifní. V případě jednotarifních odebírá domácnost elektřinu po celý den za stejnou cenu. Dvoutarifní sazba má tu výhodu, že až třetinu dne lze elektřinu odebírat naopak za sníženou cenu, takže při jejím využití výrazně ušetříte. 

Nabíjení elektromobilů by v jednotarifní sazbě nebylo výhodné, protože se jedná o spotřebu na několik hodin. Elektromobil je totiž ideální nabíjet přes noc, když je zaparkovaný a vy víte, že s ním nikam nepojedete. Využít lze právě tzv. noční proud (správně označen jako nízký tarif), což je ta část dvoutarifní sazby, která dokáže ušetřit až 50 % z každé odebrané kilowatthodiny (kWh).

Co je to noční proud

Noční proud je termín, který se obecně vžil pro časové období, kdy byla elektřina levnější. Nejčastěji se jednalo o čas od osmé večer, do šesté ranní. V současnosti se ale termín oficiálně nepoužívá, protože jednotný čas pro levnější proud přestal existovat. Tento nízký tarif je přepínán obvykle několikrát za den, vždy záleží na smluvních podmínkách vašeho dodavatele energie. Přepínání tarifů se děje pomocí hromadného dálkového ovládání (HDO) distributora energie tak, aby mohl regulovat výkyvy v síti. HDO je instalováno do elektroměru u vás doma. 

Kolik stojí nabíjení elektromobilů?

V čem je výhodná sazba D27d

Tarif D27d začali dodavatelé nabízet v roce 2013. Od té doby je stále využívanější, protože byla jeho cílem podpora udržitelné a ekonomické dopravy v podobě elektromobilů. A to se při pohledu na prodeje elektromobilů v České republice opravdu daří. Díky nízkému tarifu můžete využít nižší cenu za dodání elektřiny k nabíjení a ušetřit každodenní náklady vaší domácnosti. 

Pro lepší představu jsme pro vás vypočítali rozdíl mezi běžnou domácností s jednotarifní sazbou D02d a sazbou D27d. Využili jsme k tomu kalkulačku společnosti Ušetřeno.cz, s.r.o., díky které jsme zjistili aktuální ceníky dodavatelů elektřiny. Počítáme přitom s tím, že průměrná roční spotřeba domácnosti je 3 000 kWh elektřiny. S nabíjením elektromobilu je to zhruba 10 kWh denně, takže dalších 3 650 kWh za rok. 

Domácnost se sazbou D02d bez elektromobilu

Typy spotřebičů Roční spotřeba v kWh Cena za roční spotřebu elektřiny
Běžné spotřebiče + svícení 3 000 kWh 24 214 Kč

Domácnost se sazbou D02d s elektromobilem

 

Typy spotřebičů Roční spotřeba v kWh Cena za roční spotřebu elektřiny
Běžné spotřebiče + svícení + dobíjení elektromobilu 6 650 kWh 48 550 Kč

Domácnost se sazbou D27d s elektromobilem

Typy spotřebičů Roční spotřeba v kWh Cena za roční spotřebu elektřiny
Běžné spotřebiče + svícení + dobíjení elektromobilu 6 650 kWh

41 682 Kč
 

Tabulka jednoduše ukazuje, že pořídit si elektromobil může být finančně náročnější kvůli vyšší spotřebě energie. Pokud se pro něj ale rozhodnete, tak je lepší požádat i o sazbu D27d, která ušetří zhruba 7 000 Kč ročně oproti D02d. 

Jak získat sazbu D27d?

O sazbu D27d mohou žádat domácnosti, které věrohodně prokáží vlastnické, anebo alespoň užívací právo k elektromobilu. Do lze doložit například kupní smlouvou nebo smlouvou o pronájmu vozidla.

To ale samozřejmě není vše. Je nutné zavolat elektrikáře, který zkontroluje, zda je daný spotřebič (v tomto případě nabíjecí stanice) zapojen v souladu s normou, určí, jaký je potřeba jistič a poté máte zelenou k dalšímu kroku. Tím je zkontaktování dodavatele elektřiny se záměrem o změnu distribuční sazby na D27d.