Společné stolování má svou historii, nezapomínejte na něj ani dnes

Kdysi bývalo samozřejmostí, že se rodina scházela u společného jídla. V dnešní uspěchané době je ale stále těžší tuto důležitou tradici vnést do běžného života. Proč je stolování v rodinném kruhu tak důležité?

Osobní kontakt a čas strávený nad jídlem upevňuje vztahy

Člověk je bytost společenská. Lidé, kteří mají dobré vztahy se svým okolím, jsou spokojenější a šťastnější. A právě společný čas strávený u jídla je možností, jak vztahy utužovat. A o těch rodinných to platí dvojnásob. U plného stolu se o ostatních lidech dozvíte víc než přes telefon. U jídla se přitom schází asi jenom 37 % českých rodin. Ten zbytek si jídlo nandá na talíř podle toho, jak dorazí domů. Společné stravování je způsob, jak ukázat dětem fungující rodinu a také jak zjistit, kdo měl jaký den, co se mu povedlo nebo co aktuálně řeší za problémy.

Letní sezóna se blíží, pozvěte širší rodinu a vychutnejte si jídlo venku

Společné jídlo může být také skvělou záminkou, jak se vidět s širší rodinou a zjistit, jak se vlastně mají. Nadcházející letní sezóna je pro takové setkání jako stvořená. Společné grilování venku, sezení na terase pod zahradní pergolou nebo obyčejné opékání špekáčku na ohni je zážitkem, který celou rodinu stmelí. Dozvíte se spoustu zajímavých informací a ze společně stráveného času budete mít dobrý pocit.

Jak si venkovní posezení zpříjemnit?

Jídlo venku navíc často chutná ještě o kousek lépe. Je totiž mimořádné. Tak si ho společně s rodinou nebo přáteli užijte v nadcházející sezóně co nejvíc. Teplé a dlouhé dny s sebou nesou příslib dlouhých večerů, takže když se večeře na zahradě trochu protáhne, vůbec ničemu to nevadí. Stolování venku si zpříjemníte hned několika vychytávkami.

Dejte ke každé židli obyčejné deky, budou se hodit
Z terasy se večer nejčastěji odchází dřív kvůli chladu. Vyřešte tento problém úplně jednoduše a ke každé židli dejte na opěradlo obyčejnou deku. Poslouží jako první pomoc těm zimomřivějším z vás.

Chraňte jídlo před dotěrným hmyzem
Ať už je stolování venku sebelepší a má své nezaměnitelné kouzlo, někdy ho jednoduše může trochu zkazit otravný hmyz, který se neustále motá kolem plných talířů. Využijte poklopy na zakrytí pokrmů a uprostřed stolu nechte hořet speciální svíčku proti hmyzu.

Nezapomeňte na zastřešení, ideální je zahradní pergola
Zakryté terasy zahradní pergolou rozhodně nejsou pouhým módním výstřelkem. Mají svůj praktický účel. Ideální jsou moderní hliníkové zahradní pergoly Isotra, které mají na střeše speciální sklopné lamely. Díky tomu si sami nastavíte, jestli bude dovnitř prosvítat sluníčko, nebo se před ním naopak schováte. Pergoly se dají také zasklít po stranách, takže uvnitř bude příjemné teplo a sezóna venkovního stolování se ještě prodlouží.



datum vydání:
8. června 2023


Diskuze k článku „Společné stolování má svou historii, nezapomínejte na něj ani dnes“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.