Meal prep nebo česky krabičkování, obojí je jedno a to samé. Princip ale nespočívá jen v tom, že si večer uvaříte oběd do práce, hodíte ho do piksly a druhý den sníte. Podstatou krabičkování se rozumí příprava jídla klidně na tři až sedm dní dopředu, od snídaně po večeři, které pak jen vezmete a jdete.

Zpočátku bylo krabičkování možná předně jen pro sportovce a nadmíru zaneprázdněné lidi, ale u nás v redakci jsme přesvědčení, že by to měla být základní mantra každé ženy (samozřejmě klidně i muže), která se snaží zhubnout nebo zkrátka jen zdravě jíst, ale zároveň nestrávit u plotny nejlepší roky života. Efektivita a pohodlí. A přesně tohle vše meal prep nabízí - šetří čas, šetří peníze a vyhnete se přebytečnému plýtvání jídla.

Nejvhodnější potraviny

Některé potraviny se na krabičkování hodí více, jiné méně. Mezi ty nejlepší ale patří:

  • Prakticky jakékoliv přílohy (rýže, brambory, batáty, těstoviny, obiloviny, grilovaná, pečená nebo dušená zelenina)
  • Různé druhy masa (kuřecí, hovězí, vepřové, ryby)
  • Čerstvá zelenina (vybírejte takovou, která neobsahuje velké množství vody)
  • Celé kusy ovoce
  • Ořechy a semínka
  • Omáčky a dipy

Méně vhodné jsou měkčí druhy ovoce a zeleniny, které by nakrájené při delším pobytu v lednici ztratily tvar i chuť. Ani smaženým a křupavým potravinám meal prep nesvědčí. Ideální je proto úprava jídla v páře nebo pečením. Neznamená to však, že se všeho ostatního musíte vzdát. Existují různé tipy a způsoby, jak ”zvláštní” jídla uchovávat a znovu přivést k životu, aby jejich chuť a struktura utrpěla co nejméně. Ale počítejte samozřejmě s nějakým časem navíc.

Zdroj: Youtube

Jak dlouho jídlo v lednici vydrží?

To je u každých potravin individuální. Roli hraje i lednice a způsob skladování, ale tyhle drobnosti určitě postupně vychytáte a dovedete k dokonalosti. Pro začátek stačí, když se inspirujete návody a recepty na internetu, kde už foodblogerky odvedly práci za vás.

Stejně tak se spoléhejte na selský rozum a vlastní čuch, a jestli se vám nějaké jídlo po pár dnech v lednici nezdá, je to škoda, ale raději ho vyhoďte do koše a pro příště popřemýšlejte, kde se stala chyba. Jako optimální způsob se doporučuje nachystat jídla na čtyři dny dopředu nebo dejte pár krabiček zamrazit, abyste měli jistotu, že jídlo zůstane v pořádku.

Pro koho je meal prep nevhodné?

Než se pustíte do vaření, najdou se přece jen lidé, kterým krabičkování vyhovovat nebude. Úspora času má totiž jako vedlejší efekt, že jíte několik dní po sobě to stejné, takže jestli vás jedno jídlo dokáže hodně rychle omrzet, pak se tady nemáme o čem bavit. Ale jestli je pro vás kontrola nad tím, co jíte, nebo maximalizace času a úspora financí cennější, než každý den jíst něco jiného, budete to milovat.

Související články

Začněte po malých krůčcích

Najděte si jeden recept a připravte ho v množství na několik dní dopředu, například oběd do práce. Pak začněte přidávat i svačiny nebo rovnou snídaně. Tak nejlíp vysledujete, co vám vyhovuje, a co ne. Záleží i na vašem pracovním režimu - jak brzo musíte být v kanceláři, zda pracujete z domu, anebo se vracíte až hodně pozdě večer. Držte se ale pravidla, aby jídlo obsahovalo vyvážený poměř složek - bílkoviny, obiloviny a zelenina, záleží na vašich stravovacích preferencích, a nebojte se experimentů. Obměňujte semínka, dresinky, oříšky. To vám v poměru k přípravě zabere minimum času a jídla to zpestří.

Jděte na to efektivně

Až začnete chystat více jídel najednou, využijte k tomu maximálně všechny dostupné prostředky. Rozumí se tím, že zeleninu i maso můžete hodit do trouby v mnoha případech společně a zatímco jede trouba, uvařte na plotně rýží. Skvělé jsou i recepty takzvaně z jedné pánve nebo plechu. V další chvilce si rozdělte do krabiček oříšky a ovoce na svačinu. Najednou zjistíte, že vařit a jíst zdravě se s aktivním životem slučuje.

Plánujte dopředu

Nikdy nechoďte na nákup potravin hladoví a bez plánu, protože doma zjistíte, na co všechno jste zapomněli a že vlastně nevíte, co budete další pracovní týden jíst. Pomůže vám, když si osvědčené recepty budete ukládat i s fotografiemi, lépe vás to inspiruje na další přípravu. Rovněž eliminujete množství odpadu, protože nakoupíte opravdu jen to, co ke své spotřebě potřebujete.

Zdroj: iGlanc.cz, Budget Bytes

Související články