Fifth Avenue, New York

Pátá Avenue je epicentrem newyorské módy. Přezdívá se jí Diamond Avenue nebo Millionaire's Row, jelikož se jedná o jednu z nejdražších a zároveň nejznámějších ulic v celé Americe. Tato světová nákupní destinace láká nejen turisty, ale také filmové nadšence. Právě zde u Tiffanyho snídala Audrey Hepburn, a o kousíček dál natáčel Tom Hanks svou klavírní scénu v překrásném hračkářství FAO Schwarz. Najdete zde všechny exkluzivní značky a nejznámější obchodní domy jako Saks nebo Bergdorf Goodman, které tuto ulici obývají již od 20. let minulého století. Kapitolou samou o sobě je také vánoční výzdoba, kdy se celé budovy Fifth Avenue mění doslova v pohádkový palác, a kterou musíte vidět naživo alespoň jednou za život.

Zdroj: Youtube

Via Monte Napoleone, Miláno

Miláno je často uváděno jako nejvýznamnější město světové módy. Ulice Monte Napoleone se nachází v srdci milánské módní čtvrti Quadrilatero Della Moda. V tomto regionu totiž sídlí nejlepší italští návrháři se svými obchody haute couture a ready-to-wear. Již dlouhá léta se drží na žebříčku pěti nejdražších ulic světa, jelikož generuje 25 % mezinárodních příjmů města z nákupů. Ulice patří mezi must-see” pro  ortodoxní fashionisty a nabízí absolutně vše, nač si jen vzpomenete.

Golden Triangle, Paříž

Nebylo by fér uvádět pouze ikonickou Avenue des Champs-Elysees, byť ji všichni známe jako centrum (nejen) pařížské módy, jelikož musíme zmínit i ulici Montaigne, kde se také nachází mnoho butiků světové úrovně. Samotný Christian Dior zde otevřel svou první kancelář v soukromé rezidenci přeměněné na jeho ústředí v roce 1946. Společnost LVMH přilákala do této lokality mnoho mezinárodních investorů a firem jako Céline, Louis Vuitton, Inès de la Fressange a dříve i Christian Lacroix, které zde nyní vlastní velké množství nemovitostí. Pokud se vydáte na nákupy do Paříže, nezapomeňte navštívit i butiky unikátních niche parfémů, kterých je v této lokalitě také požehnaně.

P. C. Hooftstraat, Amsterdam

Nákupní ulice Pieter Cornelisz Hooftstraat v srdci muzejní čtvrti se během posledního desetiletí vyvinula, a stala se jednou z nejdražších nákupních ulic Evropy. Najdete zde nejen butiky s luxusní módou, ale také nejznámější klenotnictví. Na své si však přijdou i lidé, kteří chtějí nakupovat za přijatelnější ceny, značek v cenové relaci Mexx a Benetton je zde nespočetně. Nezapomínejte však na pravidla provozu, protože zde v plné rychlosti jezdí nejen nejnovější modely nejtišších elektrických aut, ale také plno cyklistů, kteří vás bez milosti smetou. Pokud si budete potřebovat dát pauzu od nákupů, může zavítat do Rijksmuseum, které se nachází doslova za rohem.

Bond street, Londýn

Londýnská Bond street se nachází mezi Oxford Street a Piccadilly Circus a dá se považovat za kolébku moderního nakupování. Tato rušná ulice byla totiž centrem obchodu již od 18. století. Fanoušci luxusu si zde přijdou na své. V určitou dobu tato ulice platila za mezinárodní symbol vkusu a vytříbenosti. Buďme ale upřímní, Londýn toho umí poskytnout daleko víc. Pokud zrovna neprahnete po luxusu, zavítejte na Oxford Street, kde najdete jak slavné obchodní domy, tak i fast fashion, a třeba do Regent Street, která vám nabídne zlatou střední cestu. Lze zde podpořit i nezávislé tvůrce, a to konkrétně na Carnaby Street. No a když hledáte vintage a starožitnosti, tak bude vaší hlavní destinací slavný Notthing Hill.

Ginza, Tokyo

Evropa má určitě lví podíl na top nákupních destinacích, ale nezapomínejme ani na skvosty Asie, jako je báječná čtvrť Ginza Line, která má trochu západní nádech, ale přitom si zachovává svou kulturní identitu. Samozřejmě zahrnuje špičkové mezinárodní značky jako Chanel, Gucci a Louis Vuitton, ale může se také pochlubit působivými japonskými obchodními domy, jako je Wako, který sídlí v krásné budově z roku 1894. V rámci statistiky Cushman & Wakefield (2019) se umístila na šestém místě nejdražších světových ulic. 

Zdroj: www.iglanc.cz, Wikipedia