Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Víte co znamenají symboly na rybích konzervách?

Pokud si občas v regálu vezmete konzervu tuňáka, sardinek nebo jiných ryb, dost možná jste už někdy narazili na symboly, které vám dost možná nic neříkají. Dnes se ale konečně dozvíte, co znamenají!

Certifikát MSC

Certifikát MSC nebo-li Marine Stewardship Council udává jej celosvětová organizace stejného jména a zaručuje, že původ ryb ve vaší konzervě přichází z udržitelného rybolovu. Znamená to, že rybáři ve své oblasti chytají pouze tolik ryb, aby jejich množství zůstalo na zdravé úrovni, případně aby se jejich výskyt mohl znovu obnovit, pečují o svou oblast a používají šetrné způsoby lovu, které eliminují chytání jiných a zpravidla větších ryb, které nebyly v plánu ulovit. Tímto způsobem lovu se může zachránit nejeden rybí život, který by byl jinak ukončen zcela zbytečně. To se bohužel běžně děje u jiných společností, zejména těch, které nedisponují certifikátem MSC.

Friend of the Sea

Symbol s plachetnicemi v červeném kruhu značí, že jste narazili na konzervu s certifikátem Friend of the Sea, který je podobný certifikátu MSC. Podobně jako on zaručuje původ ryb z udržitelného rybolovu a udržitelné akvakultury, s tím rozdílem, že ho mohou získat i chovatelé ryb v umělých nádržíc.

Narazili jste někdy na své konzervě s tuňákem na logo s delfínem? Pak jste možná byli překvapeni stejně jako my. Delfíni jsou s tuňáky kamarádi a často je rádi doprovází. Rybáři toho využívají a podle nich ví, kde spustit sítě na spuštění kruhových sítí a lovení tuňáků. V sítích pak pochopitelně končí nejen tuňáci, ale i jejich věrní kamarádi delfíni, kteří tak přijdou o svůj život. Proto je nejlepší vyhledávat konzervy s logem delfína a ostatním se vyvarovat.

Omega 3

Modré srdíčko s nápisem Omega 3 potvrzuje, že vámi zakoupená konzerva ryb splňuje minimální limit obsahu omega 3 mastných nenasycených kyselin, kterými jsou hlavně nejdůležitější EPA + DHA.

Omega 3 podporují správnou činnost a zdraví srdce, mozku, očí a byl také prokázán jejich příznivý účinek při léčbě depresí či udržení normálního krevního tlaku. Fungují také jako prevence astmatu a mají příznivé účinky na imunitu.

Autor: Aneta Susedíková, zdroj: redakce, healthline, Titulní obrázek: Freepik