Aldrich Ames, notoricky známý dvojitý agent, který prodal tajemství CIA SSSR

Agent CIA Aldrich Ames začal pracovat pro Sovětský svaz v roce 1985 a nakonec odhalil jména všech sovětských zpravodajských nebo vojenských představitelů pracujících pro Spojené státy.

Agent CIA, který se stal sovětským špionem, Amesova zrada se ukázala jako zničující pro americká aktiva v SSSR. Mezi rokem 1985 a svým zatčením v roce 1994 Ames odhalil jména všech zpravodajských agentů, o kterých věděl, což vedlo ke smrti nejméně 10 lidí.

Na rozdíl od jiných dvojitých agentů v historii nebyl Ames motivován politikou nebo filozofií, ale miliony dolarů, které mu nabídli jeho sovětští manipulátoři. „Motivací byly peníze,“ potvrdil později.

Toto je příběh Aldricha Amese, dvojitého agenta CIA, který kompromitoval více aktiv CIA než téměř kterýkoli jiný v americké historii.

Aldrich Hazen „Rick“ Ames se narodil 26. května 1941 a vyrůstal se CIA všude kolem sebe. Jeho otec pracoval jako analytik CIA a Amesovi vrstevníci ve škole měli často také rodiče pracující pro CIA. Krátce po absolvování střední školy začal Ames svou vlastní kariéru v CIA jako letní stážista.

Aldrich Ames, zdroj: Wikimedia Commons/Public Domain

Podle senátního výboru pro zpravodajské služby Ames pokračoval v práci pro CIA, zatímco dokončil bakalářský titul na Univerzitě George Washingtona. V roce 1962 začal pracovat pro CIA na plný úvazek a v roce 1969 byl Ames poslán do zahraničí, aby pracoval v utajení v Ankaře v Turecku.

Po celou dobu dostával od svých nadřízených podprůměrné hodnocení. Jeden z nich řekl New York Times, že Ames „vyzařoval tento pocit nadřazenosti nad všemi ostatními“, ačkoli byl podle názoru nadřízeného „na gumové příčce kariérního žebříčku“. Senátní výbor pro zpravodajské služby navíc zjistil, že Amesův osobní spis byl plný červených vlajek, včetně střetů s donucovacími orgány, alkoholismu, nepozornosti k detailům a otálení. Ames jednou dokonce zanechal v newyorském metru kufřík s tajnými dokumenty.

Cestou utrpěl i Amesův osobní život. Jeho žena se s ním rozvedla kvůli „duševní krutosti“ a Ames se brzy ocitl s tisíci dolarovými dluhy. Zatímco žil se svou přítelkyní Marií del Rosario Casas Dupuy, se kterou se Ames setkal, když byl na úkolu v Mexico City, začal se trápit stavem svých financí.

„Cítil jsem velký finanční tlak, na který jsem zpětně zjevně reagoval přehnaně,“ vysvětlil později Ames podle senátního výboru pro zpravodajské služby. „Vznikl mi určitý osobní dluh, pokud jde o nákup nábytku do bytu, a moje rozvodové vyrovnání mě v podstatě nenechalo bez majetku… Rosario v té době žila se mnou… Přemýšlel jsem o budoucnosti. Neměl jsem dům a měli jsme silné plány na rodinu, takže jsem přemýšlel v delším časovém horizontu.“

Jak uvádí senátní výbor pro zpravodajské služby, Aldrich Ames se v dubnu 1985 obrátil na sovětské představitele s nabídkou: tajné informace výměnou za peníze. Sověti souhlasili a zaplatili Amesovi 50 000 dolarů.

„Stále jsem zmatený, co mě vedlo k dalším krokům,“ přiznal později Ames. „Hlavním faktorem, myslím, že po zralé úvaze bylo uvědomění si poté, co jsem obdržel 50 000 dolarů, byl pocit obludnosti toho, co jsem udělal… Strach, že jsem překročil hranici, o které jsem předtím jasně neuvažoval. Že jsem překročil hranici, kterou jsem nikdy nemohl ustoupit.“

Během jedné schůzky se Sověty senátní výbor pro zpravodajské služby zjistil, že Ames poskytl „největší množství citlivých dokumentů a kritických informací, které stejně víme, které kdy byly předány KGB na jedné konkrétní schůzce“. Jednoduše odnesl igelitové tašky nacpané dokumenty ze CIA a dal je KGB.

Bez ohledu na to, kam šel, Ames inklinoval ke svým sovětským konexím. Od Bogoty v Kolumbii až po Řím v Itálii Ames pokračoval v předávání státních tajemství. A za své úsilí byl štědře odměněn. V roce 1989 Federální úřad pro vyšetřování oznámil, že Ames obdržel 1,88 milionu dolarů.

Práce Aldricha Amese však nezůstala bez povšimnutí. Úředníci CIA začali odhalovat znepokojivý trend, protože mnoho jejich aktiv bylo kompromitováno, zatýkáno a zabíjeno. Zanedlouho začali mít podezření, že někdo předává informace Sovětům zevnitř samotné CIA.

V ústředí CIA v Langley ve Virginii strávil tým vyšetřovatelů vedený Sandrou Grimesovou a Jeanne Vertefeuilleovou roky prací na určení totožnosti krtka, který prozradil Sovětům státní tajemství.

Ale jak Grimes poznamenal ve videu z roku 2013 z Mezinárodního muzea špionáže ve Washingtonu, D.C., Aldrich Ames vypadal jako jiný člověk, když se vrátil z Washingtonu DC z Říma v roce 1989. „Viděla jsem úplně jiného Ricka Amese,“ řekla. „Viděl jsem někoho, kdo byl jedním z nejsebevědomějších lidí, jaké jsem kdy v životě viděl, a Rick nikdy sebevědomý nebyl.“

Ames si spravil zuby, koupil si jaguára a začal nosit italské mokasíny za 600 dolarů. New York Times také uvádí, že Ames a jeho manželka zaplatili 540 000 dolarů – v hotovosti – za nový dům s vestavěným podlažím v Arlingtonu. Ačkoli tyto nákupy zvedly některé obočí, Ames naznačil, že získal peníze od bohaté kolumbijské rodiny své ženy.

Grimesová a Vertefeuilleová podezřívali Amesovu náhlou proměnu a sestavili seznam 198 lidí, kteří měli přístup k informacím, které unikly na veřejnost. Poté seznam zúžili na tři. A v roce 1992 Grimes konečně našla kouřící zbraň, která ji přivedla k Aldrichu Amesovi.

CIA a FBI sledovaly Aldricha Amese, umístily na jeho auto tracker, odposlouchávaly jeho telefon a prohrabávaly se jeho odpadky. Zanedlouho měli dostatek důkazů, aby 21. února 1994 zatkli jak Amese, tak jeho ženu. Podle knihy Betrayal: The Story Of Aldrich Ames, An American Spy od Tima Weinera Davida Johnstona a Neila Lewise Ames zpočátku popíral, že by byl dvojitým agentem, a trval na tom: „Děláte velkou chybu! Musíš mít špatného muže!“

Ale Ames brzy změnil tón. Nakonec se očistil a přiznal se ke své špionáži. Není zcela jasné, kolik toho Rosario Amesová věděla o jeho zločinech nebo se na nich podílela, ale podepsala daňové přiznání páru a měla nejméně jeden podezřelý telefonát s Amesem.

Aldrich Ames se přiznal ke špionáži a byl odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Dodnes je ve federálním vězení v Terre Haute v Indianě. V rámci Amesovy dohody o vině a trestu se Rosario Amesová přiznala k daňovým únikům a spiknutí za účelem spáchání špionáže a odseděla si pět let ve vězení. Po propuštění se přestěhovala zpět do Kolumbie.

Téměř deset let Aldrich Ames neustále dodával informace do Sovětského svazu, informace, které kompromitovaly americká aktiva v SSSR a vedly k popravám nejméně 10 lidí. Proč to udělal? Aldrich přiznává, že jeho motivy byly čistě finanční – chtěl výplatu.

zdroj: NY Times, FBI.gov, Titulní obrázek: Wikimedia Commons/staff, Federal Bureau of Investigation