🪄 20 neuvěřitelných faktů ze světa HARRYHO POTTERA, které vás ohromí

SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:
5/5 - (2 votes)

V tomto článku se podíváme na 20 zajímavostí o sérii Harry Potter, která je jednou z nejpopulárnějších knižních a filmových sérií všech dob. Autorka J. K. Rowlingová stvořila svět plný kouzel, dobrodružství a přátelství, který okouzlil miliony čtenářů a diváků po celém světě. Tato knižní série se stala ikonou moderní literatury a inspirovala mnoho dalších autorů i čtenářů. V tomto článku se dozvíte něco, co jste o Harry Potterovi možná nevěděli, nebo jste si toho nevšimli.

  1. Harry Potter má narozeniny ve stejný den jako autorka knih J. K. Rowlingová – 31. července. Tento den je také významný pro fanoušky Harryho Pottera, protože v roce 2016 vyšla divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě, která navazuje na události z poslední knihy.
  2. I datum narození dvojčat Freda a George Weasleyových je symbolické. Narodili se 1. dubna, což je v anglicky mluvících zemích den žertů a legrace (April Fools’ Day). Dvojčata jsou známá svými vtípky a kousky, které provádějí na své spolužáky i učitele.
  3. Profesorka McGonagallová, kterou všichni znají jako distingovanou dámu, byla za mlada jednou z nejlepších hráček famfrpálu. Famfrpál je kouzelnický sport, který se hraje na létajících koštětech. McGonagallová byla střelcem za tým Gryffindoru a dokonce byla nabídnuta místo v profesionálním týmu Proudy Holyheadu, ale odmítla ho kvůli své kariéře učitelky.
  4. Famfrpál jako kouzelnický sport se stal fenoménem, který se hraje i ve světě mudlů. Mudlové jsou lidé bez magických schopností. Ve skutečnosti existují desítky famfrpálových týmů po celém světě, které hrají upravenou verzi tohoto sportu na zemi s míči a koštěty mezi nohama. Pravidelně se konají i mistrovství světa ve famfrpálu.
  5. Jen jediná postava v sérii je z reálného světa. Nicolas Flamel, stejnojmenný čaroděj z Kamene mudrců, byl francouzský obchodník a písař narozený ve 14. století. Skutečné Flamelovo spojení s alchymií, přikrášlené po jeho smrti, je přinejlepším slabé. Rowlingová se však rozhodla ho v sérii zmínit a propojit příběh ze svého kouzelnického světa s reálnou historickou postavou našich dějin.
  6. Všechny magické rostliny v této sérii pochází ze skutečné flóry. Rowlingová vysvětlila v roce 2003 v rozhovoru pro CBS „60 Minutes“, že rostliny v Potterovské sérii pocházejí z kompendia nazvaného „The Complete Herbal“ od anglického botanika a bylinkáře Nicholase Culpepera. Například mandragora je skutečná rostlina s léčivými účinky, která má podobu lidské postavy.
  7. Harry Potter sdílí křestní jméno se svým pradědou. Dle serveru Wizarding World, kde je uvedena rodová linie Potterových sdílí Harry své křestní jméno se svým pradědou. Ačkoliv jeho praděda, který žil na přelomu 19. a 20. století není nijak zmíněn v hlavní knižní sérii, tak by se teoreticky mohl objevit ve Fantastických zvířatech, kde se příběhová linie odehrává v jeho době.
  8. Rowlingová pojmenovala postavy dle jejich role. Například Harryho jméno odkazuje na jeho vůdčí schopnosti a Ronovo spíš odrazuje jeho roli pomocníka. „Harry“ je středoanglická verze „Henryho“, jména populárního mezi anglickými králi v průběhu staletí. Pro „Ronalda“ Rowlingová zdánlivě vzhlížela k staroseverskému „Rögnvaldr“, což je titul pro vládcova poradce.
  9. Pravé jméno autorky Harryho Pottera je Joanne Rowling, ale vydavatelství jí navrhlo použít genderově více neutrální jméno, aby na první pohled nebylo poznat, že knihu napsala žena. Rowlingová souhlasila a přidala si druhé jméno po své babičce Kathleen, zrodil se tak pseudonym J. K. Rowling.
  10. Rowlingová obdržela za první knihu zálohu 2 500 liber, ovšem s doporučením, aby si našla normální práci, protože na dětské literatuře o kouzelnících se podle vydavatelství rozhodně nedá zbohatnout. Dodnes byly knihy o Harry Potterovi přeloženy do více než 80 jazyků (včetně „mrtvých“ jazyků jako latina nebo antická řečtina) a z matky na hranici chudoby se stala první miliardářka mezi spisovatelkami.
  11. Rowlingová napsala poslední kapitolu poslední knihy už v roce 1990, tedy sedm let předtím, než vyšel první díl série. Chtěla mít jasnou představu o tom, jak bude celý příběh končit a jak budou osudy hlavních postav vyřešeny.
  12. Rowlingová plakala nad smrtmi některých postav, zejména nad Cedrikem Diggorym (ve filmu ho hrál Robert Pattinson), Alastorem Moodym (Brendan Gleeson), Fredem Weasleym (James Phelps) a Severusem Snapem (Alan Rickman). Také prozradila, že původně plánovala zabít i Rona Weasleye (Rupert Grint), ale nakonec změnila názor.
  13. Harry Potter ovládl i filmová plátna. První film Harry Potter a Kámen mudrců měl premiéru v roce 2001 a byl to obrovský úspěch. Celkem bylo natočeno osm filmů podle sedmi knih, přičemž poslední kniha byla rozdělena na dva filmy. Celkově filmy vydělaly přes 7 miliard dolarů a jsou tak druhou nejúspěšnější filmovou sérií všech dob po Marvel Cinematic Universe.
  14. Filmy se natáčely v různých lokacích po celé Británii. Některé z nich jsou například hrad Alnwick, který sloužil jako exteriér Bradavic, nebo King’s Cross Station, kde se nachází nástupiště 9 a 3/4. Některé lokace jsou také otevřené pro veřejnost, jako například Warner Bros. Studio Tour London – The Making of Harry Potter, kde si můžete prohlédnout rekvizity, kostýmy a kulisy z filmů.
  15. Filmy obsahují mnoho cameo rolí slavných herců. Například Ian Brown z kapely The Stone Roses se objevil jako čtenář knihy v hospodě U tří košťat, nebo Derek Deadman, který hrál barmanskou postavu Toma v prvním filmu, ale byl nahrazen Jimem Taverém ve druhém filmu. Také J. K. Rowlingová byla pozvána k účinkování ve filmu jako Lily Potterová, ale odmítla to.
  16. Filmy se liší od knih v některých detailech. Například v knize Harry Potter a Fénixův řád je popsán boj mezi Voldemortem a Brumbálem na ministerstvu kouzel jako velmi destruktivní a ohromující, zatímco ve filmu je spíše tichý a elegantní. Také některé postavy jsou ve filmech vynechány nebo změněny, jako například Peeves, duch školního šibalstva, nebo Bill Weasley, který se objevil až ve čtvrtém filmu.
  17. Filmy mají i své chyby a nepřesnosti. Například v prvním filmu je vidět mikrofon nad hlavami herců během scény s dortem pro Dudleyho narozeniny, nebo v pátém filmu je vidět kamera za zrcadlem během scény s Umbridgeovou a Harrym. Také některé scény jsou proti logice kouzelnického světa, jako například když Hermiona použije zaklínadlo Accio na Horcrux v Gringottově bance, přestože bylo řečeno, že na Horcruxy neplatí žádná zaklínadla.
  18. Filmy inspirovaly i další díla ze světa Harryho Pottera. V roce 2016 vyšel první díl spin-off série Fantastická zvířata a kde je najít, který se odehrává v roce 1926 v New Yorku a sleduje dobrodružství magizoologa Newta Scamandera. V roce 2018 vyšel druhý díl Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, který se zaměřuje na konflikt mezi mladým Brumbálem a jeho bývalým přítelem Gellertem Grindelwaldem. Plánovány jsou i další tři filmy této série.
  19. Filmy mají i své fanouškovské verze. Někteří fanoušci Harryho Pottera se rozhodli natočit své vlastní filmy podle knih nebo jejich originálních scénářů. Například v roce 2018 vyšel fanouškovský film Voldemort: Původ zla, který vypráví o tom, jak se Tom Riddle stal Temným pánem. Nebo v roce 2019 vyšel fanouškovský film Sisters of House Black: An Unofficial Fan Film, který se zabývá osudy sester Bellatrix Lestrangeové, Narcissy Malfoyové a Andromedy Tonksové.
  20. Rowlingová napsala také několik doplňkových knih k sérii Harry Potter. Například v roce 2001 vydala dvě knihy, které jsou zmíněny v knižní sérii: Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho. Tyto knihy obsahují informace o kouzelnickém světě a jeho tvorech a pohádkách. Výtěžek z prodeje těchto knih byl věnován na charitu. Rowlingová také vydala knihu Quidditch Through the Ages, která popisuje historii a pravidla famfrpálu.

To je konec našeho článku o 20 zajímavostech o sérii Harry Potter. Doufáme, že jste si ho užili a dozvěděli jste se něco nového o tomto kouzelném světě. Pokud máte rádi Harryho Pottera a chcete se dozvědět více o jeho tvorbě a zákulisí filmů, doporučujeme vám navštívit oficiální stránky Wizarding World nebo Pottermore.com, kde najdete spoustu informací a zábavy. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký den.

Akce Časově omezeno
4,89 %
Hledáte hypotéku? Umíme to za 4,89 %
Sjednejte si hypotéku bez starostí online a užijte si nižší splátky s úrokem od 4,89 %. Vyzkoušejte hypoteční kalkulačku!
Hypoteční kalkulačka
SDÍLEJ KVALITU, AŤ SE TO DOZVÍ I TVOJE MÁMA:

PŘIDEJ KOMENTÁŘ