Léky na eRecept si Češi vyzvednou i v Polsku

Léky na eRecept si Češi vyzvednou i v Polsku
Fotografie: unsplash.com
  • Vyzvednout léky s eReceptem v Polsku bude možné od pondělí
  • Polsko je prvním státem, kde si Češi budou moci vyzvednout léky na listinný předpis i na eRecept
  • K vyzvednutí kromě eReceptu budou pacienti potřebovat pas nebo občanský průkaz
  • Další zemí, kde bude možnost vyzvedávat léky s eReceptem, je Chorvatsko

Evropská komise prostřednictvím eHealth Network (Sítě pro elektronické zdravotnictví) dala České republice souhlas, díky kterému bude 12. června 2023 možné spustit přeshraniční elektronickou preskripci s Polskem. Polsko je tak prvním státem, kde si Češi budou moci vyzvednout předepsané léky nejen na listinný předpis, ale i na eRecept. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) má za sebou také testování, které je potřebné ke spuštění přeshraničního eReceptu v Chorvatsku a testy probíhají i s dalšími zapojenými státy.

Čeští pacienti si od 12. června 2023 budou moci vyzvednout své léky na elektronický recept v Polsku a polští pacienti v České republice, umožnuje to projekt přeshraniční výměny, do které se nyní aktivně připojuje také systém eRecept.

Jak přeshraniční eRecept funguje?

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj identifikační doklad, tzn. pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu (stejně jako v ČR ze SMS, e-mailu nebo aplikace). Lékárník v zahraničí se spojí s českým systémem eRecept a ověří identitu pacienta, platnost a „vydatelnost“ elektronického receptu. Při výdeji se pak farmaceut bude orientovat podle léčivé látky, obchodní názvy léčiv se totiž mohou v různých zemích lišit. Díky centrálním evropským číselníkům a katalogům dostane lékárník prostřednictvím systému kompletní informace o účinných látkách, formě, množství a dávkování tak, aby mohl spolehlivě posoudit, jaký lék vydat. Vše bude uvedeno v úředním jazyce dané země. Lékárník bude mít ale k dispozici i originál eReceptu, což např. pro polské lékárny může být užitečné.


Jakmile farmaceut provede výdej léčiva, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl. Stejně jako u léků vydaných na listinný recept pacient za léky v lékárně zaplatí a následně bude kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu. Technicky je do budoucna možné přejít i na automatizovanou formou elektronického vyúčtování.

Stejným způsobem si cizinci budou moci vyzvednout své léky v České republice. Důležité je však upozornit, že zapojení do přeshraniční preskripce je dobrovolné, ne všechny lékárny v Česku a dalších zapojených státech budou na vydávání léků na přeshraniční eRecept připraveny. I po spuštění elektronické preskripce nadále zůstane zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech zemích EU.

eRecept v Chorvatsku

Druhou zemí v pořadí, kde by přeshraniční eRecept mohl být spuštěn, je Chorvatsko. Právě s touto zemí jsou již provedeny potřebné testy a čeká se na technické posouzení Expertní skupinou zemí EU pro elektronické zdravotnictví, což je poslední krok, kterým je nutné před spuštěním projít.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze