Sociální sítě
Nahoru

Jak se správně postarat o kočičí přírůstek do rodiny

Nejvíce mláďat se vždycky rodí na jaře a možná i k vám do rodiny přibylo malé kotě nebo se vaší kočičce pár koťátek narodilo. Pokud nenastanou komplikace, kočka se většinou o svá mláďata dokáže po porodu postarat. Malé kotě totiž potřebuje nejvíc mámu a její mlíčko, teplo a klid. Podobně jako lidské mládě. Ale může se stát i to, že kočičí máma bude potřebovat vaši pomoc.

Pokud kočka nemůže kojit, je potřeba mít doma kotěcí mléko, například Brit Care Kitten Milk a koťata krmit ručně stříkačkou nebo lahvičkou s dudlíkem. Je důležité také koťatům masírovat bříško, aby se podpořilo vylučování. Bez toho se kočičí mrně nevyprázdní. Malá kočička nebo kocourek si postupem času zvykne na ruch domácnosti, na lidské doteky, mazlení a hraní.

Kdy začít s tuhou stravou?

Asi od čtvrtého týdne se koťátka začínají zajímat i o tuhou stravu. Chutná jim naškrábané masíčko, kočičí paštiky, později také masové konzervy a granule. Výživa je v tomto období velmi důležitá. V „kotěcím“ věku se totiž budují základy celého organismu, kostra, svaly, trávicí trakt a v neposlední řadě imunita. Kotě má až třikrát vyšší nároky na živiny (především bílkoviny a energii) než dospělé kočky. Je proto nezbytné používat pro koťata krmiva s dostatečnou koncentrací živin.

Jaké druhy masa jsou pro koťátka vhodné?

Jde o druhy masa s nejvyšší stravitelností. Kotě má vysoké nároky na příjem bílkovin, které jsou nezbytné pro správný a vyvážený růst těla. Mezi tato masa patří zejména maso drůbeže (kuře, krůta) a losos. Jde o takové druhy masa, které zajistí kotěti dostatek tzv. esenciálních aminokyselin, které si organismus neumí „vyrobit“ a musí je tedy dostávat s potravou.

Trávení je alfou i omegou

Základem veškerého života je zdravé trávení. Pro a prebiotika podporují správnou funkci trávení, trávení živin. V trávicím traktu „pracuje“ 70 % imunity. Zdravé trávení je proto základem silné, výkonné imunity. Zdravé trávení má také přímý vliv na zdraví a činnost nervové soustavy. Podpora trávení přináší i duševní zdraví a pohodu kotěte, přispívá k vývoji odolného a psychicky silného jedince. Na trh nyní přichází novinka, granule pro koťata Brit Care Fresh Salmon, která cílí právě na správné trávení.

Krmivo pro koťata se hodí i pro březí kočky

Granule pro koťata mohou používat i dospělé kočky, a to v závěru březosti, tedy asi dva až tři týdny před plánovaným porodem. Tato doba je důležitá pro dostatečně pozvolný přechod na nové krmivo. Je vhodné začít jen několika granulkami nového krmiva a jeho dávky zvyšovat jen velmi pozvolně po 5 – 10 % denně. Tím se zajistí plynulé přizpůsobení trávicího traktu novému krmivu. Kotěcí krmivo se pak používá po celou dobu laktace kočky. Chuť a vůně krmiva přechází přímo do mléka. Když koťata znají své krmivo již z mléka, pak je velmi snadné je po odstavu převést na suché krmivo přímo pro ně určené. Později můžete kočičkám přilepšit i kapsičkami Brit Care Cat Kitten, které nyní přicházejí s dvěma novými recepturami, a to s kuřetem a lososem.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.