Podkrkonošský hunc: Zkuste levné, rychlé a chutné jídlo z brambor a krup

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Hunc
Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí si myslí, že jídlo, které je snadné, rychlé, levné a chutné, se nedá jen tak najít. Pravdou ale je, že jich existuje celá řada. Jedním z pokrmů, který všechna tato kritéria splňuje, je i podkrkonošský hunc.

Recept na zapečené brambory s kroupami pochází z Pojizeří. Jídlo chutná nejlépe s kysaným zelím, dá se k němu ale podávat také opečená klobása či kyselé okurky. A i když možná nezní nějak honosně, já osobně neznám nikoho, kdo by si na něm nepochutnal.

Kroupy namočte den předem

Na přípravu huncu budete potřebovat 200 gramů krup, kilogram brambor, 100 gramů uzeného špeku, 4 lžíce sádla, velkou cibuli, čerstvou majoránku, 3 stroužky česneku, kyselé okurky, nakládanou řepu, sůl a čerstvě namletý pepř.

Kroupy je třeba si namočit na několik hodin do studené vody. Je tak ideální si je připravit den předem, ať vám později příprava receptu nezabere zbytečně moc času. Namočené kroupy uvařte doměkka v osolené vodě se lžící sádla.

Ve druhém hrnci si mezitím uvařte doměkka brambory ve slupce. Následně je nakrájejte na plátky. Pak si orestujte na másle či na oleji dozlatova cibulku se špekem.

A do trouby s tím

Jakmile máte vše připravené, stačí už jen všechno smíchat. Brambory, kroupy i cibulku se špekem naskládejte do zapékací mísy. Tu pak dejte do trouby předehřáté na 180 °C a vše pečte 25 minut.

Hunc se podává s kyselou okurkou, červenou řepou nebo bílým kyselým zelím. Někdo si k němu rád dá na pánvi opečenou klobásku, konzumovat se dá samozřejmě i s jakýmkoli jiným masem. V tradičním receptu je ale jídlo podáváno pouze s nakládanou zeleninou.

Zdroj: Apetit online, Český rozhlas Region, Prima Fresh, Kuchařka ze Svatojánu

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články