Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zdravá školní jídelna. Takový titul může užívat jídelna ZŠ Zlín, Křiby

9. 6. 2023

Aktuality

158

Zlín – Školní jídelna při ZŠ Zlín, Křiby získala od Státního zdravotního ústavu certifikát kvality. Obstála v hodnocení deseti kritérií týkajících se přípravy a složení stravy pro děti, čímž pozitivně ovlivňuje jejich zdraví. Nově tak může používat titul Zdravá školní jídelna.

„Je potěšující, že síť zdravých školních jídelen rozšířila další naše škola. Velké poděkování patří všem, kdo k získání titulu Zdravá školní jídelna přispěli. Zejména pak celému kolektivu kuchařek, které v průběhu posledních čtyř let uspěly ve všech hodnoceních a kontrolách, které získání certifikátu předcházely Jídelnu, na výbornou ocenili i její žáci v dotazníkovém šetření,“ uvedla náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková, která má na starosti školství.

Kritéria vedoucí k získání titulu certifikátu kvality jsou různorodá. Projekt Zdravá školní jídelna stanovuje deset kritérií, která musí jídelna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy splnit. Patří mezi ně tzv. výživová pyramida na talíř, čili jednoduché zásady správné výživy v praxi, pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů nebo bezchybné vedení spotřebního koše. Jídelna musí také splnit požadavek na čerstvé a sezónní potraviny coby základ pokrmů, střídmé solení s ohledem na dětského strávníka či omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí. V neposlední řadě se klade důraz na podporu národních tradic, regionálních zvyklostí a seznamování dětí s mezinárodní kuchyní. Pro získání certifikátu musí škola dbát i na pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny, podporovat správné stravovací návyky dětí a ve všech ohledech spolupracovat s pedagogy, dětmi i rodiči.

Ocenění přijela do školní jídelny v ZŠ Zlín, Křiby na Jižních Svazích osobně předat ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Ivana Lukašíková.

Za vznikem projektu Zdravá školní jídelna, stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví. Více o škole a projektu zdravých jídelen na: www.zskriby.cz/, www.zdravaskolnijidelna.cz/.

Dokumenty ke stažení ze složky :Certifikát Zdravá školní jídelna

Certifikát zdravá školní jídelna.pdf

0.27MB

QR kódZobrazit dokumentUložit dokument

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru