„Je potěšující, že síť zdravých školních jídelen rozšířila další naše škola. Velké poděkování patří všem, kdo k získání titulu Zdravá školní jídelna přispěli. Zejména pak celému kolektivu kuchařek, které v průběhu posledních čtyř let uspěly ve všech hodnoceních a kontrolách, které získání certifikátu předcházely Jídelnu, na výbornou ocenili i její žáci v dotazníkovém šetření,“ uvedla náměstkyně primátora města Zlína Martina Hladíková, která má na starosti školství.
Kritéria vedoucí k získání titulu certifikátu kvality jsou různorodá. Projekt Zdravá školní jídelna stanovuje deset kritérií, která musí jídelna při přípravě nutričně hodnotné, vyvážené a pestré stravy splnit. Patří mezi ně tzv. výživová pyramida na talíř, čili jednoduché zásady správné výživy v praxi, pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů nebo bezchybné vedení spotřebního koše. Jídelna musí také splnit požadavek na čerstvé a sezónní potraviny coby základ pokrmů, střídmé solení s ohledem na dětského strávníka či omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí. V neposlední řadě se klade důraz na podporu národních tradic, regionálních zvyklostí a seznamování dětí s mezinárodní kuchyní. Pro získání certifikátu musí škola dbát i na pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny, podporovat správné stravovací návyky dětí a ve všech ohledech spolupracovat s pedagogy, dětmi i rodiči.
Ocenění přijela do školní jídelny v ZŠ Zlín, Křiby na Jižních Svazích osobně předat ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Ivana Lukašíková.
Za vznikem projektu Zdravá školní jídelna, stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví. Více o škole a projektu zdravých jídelen na: www.zskriby.cz/, www.zdravaskolnijidelna.cz/.