Raketa Vulcan má za sebou test motorů. Nahradí Atlas V

Raketa Vulcan má za sebou test motorů. Nahradí Atlas V
Fotografie: United Launch Alliance
  • Společnost ULA provedla na raketě Vulcan zkušební statický zážeh
  • První stupeň rakety obsahuje dva motory BE-4 a druhý dva motory RL-10
  • Datum startu nebylo upřesněno, ale plánuje se ještě na letošní rok

Společnost United Launch Alliance (ULA) včera ráno SELČ provedla zkušební statický zážeh (FRF) dvou motorů na raketě Vulcan. Stalo se tak poprvé, co byly motory testovány, nová generace rakety Vulcan Centaur je tak zase o něco blíže, aby nahradila již zastaralé nosné rakety Atlas V a Delta IV. Celý test trval pouze šest sekund, ale to stačilo na získání potřebných dat a prohlášení, že test proběhl úspěšně.

Raketa Vulcan Centaur vysoká 62 metrů je poháněna podle space.com dvěma motory od Blue Origin BE-4 v prvním stupni a ve druhém jsou dva motory RL-10. Pokud by to bylo potřeba, je schopna pojmout až šest raketových posilovačů na pevná paliva. Tím bude moci dovézt na nízkou oběžnou dráhu až 7,7 tun nákladu.

Ačkoliv se raketa zatím ze země nezvedla, tato zkouška ukázala, že testování spěje ke konci. „Jsme z více než 98 % kompletní s kvalifikačním programem Vulcan, se zbývajícími položkami spojenými s konečným testováním Centaur V. Tým přezkoumává data ze systémů zapojených do dnešního testu a paralelně pokračuje ve vyšetřování anomálií na testovacím stojanu Centaur V,uvedla společnost ULA.


Anomálie vznikla 29. března, kdy horní stupeň rakety explodoval během testování v Marshall Space Flight Center NASA a následně se zjistilo, že se tak stalo z důvodu úniku vodíku. FRF test měl proběhnout už na konci května, ale nakonec se posunul na toto datum, jelikož těsně před zkouškou tým zjistil zpožděné reakce zážehového systému. Kdy bude raketa schopna létat, to společnost zatím neupřesnila, ale první let by měl proběhnout ještě letos.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze