9. 6. 2023 11:26 − 1072× − 0

Šotolinová kapitola polského mistrovství

Naši severní sousedé se mohou pochlubit tím, že jejich mistrovství obohacuje dvojice soutěží na populárním nezpevněném povrchu.

A jedna z nich je navíc zařazena do kalendáře mistrovství Evropy, takže polským divákům nabízí opravdu atraktivní podívanou. Moc radost z toho asi neměly ale domácí posádky usilující o body do národního šampionátu. Absolutní vítěz Rajdu Polského totiž sbírá body i do polské klasifikace. Jelikož úvodní Rajd Świdnicki, kterého se účastnil se slabší Škodou Fabia Rally2-Kit, dokončil Martinš Sesks na třetím místě, vítězství v Mikolajkách jej posunulo do čela šampionátu. Můžeme však prozradit, že po třetí soutěži už Lotyš nevede, neboť se jí ani nezúčastnil. V Rajdu Polském bral body i Mikolaj Marczyk, takže se z domácích pravidelných účastníků nejlépe umístil Grzegorz Grzyb, který si domů odvezl body za třetí místo. Tím také posílil své šance na zisk titulu, neboť všechny své hlavní soupeře z domácího mistrovství podruhé v řadě udržel za zády. Rajd Podlaski, na kterém šampionát o víkendu pokračoval, ovšem díky tomu rozjížděl jako čistič trati. Ta i přes protichůdné předpovědi počasí dvaatřicet startujících posádek přivítala suchým povrchem. Největší soupeři favorizovaného Grzyba startovali se stejnou technikou jako on, tedy Škodou Fabia Rally2 evo. Sylwester Plachytka chtěl navázat více než na minulou “evropskou” soutěž spíše na úvodní Rajd Świdnicki, ve kterém obsadil druhou příčku. Lukasz Byśkiniewicz pak chtěl po dvojici čtvrtých míst vystoupat až na bednu.

A snažil se o to obstojně, když vyhrál závěrečnou zkoušku úvodní etapy. Bohužel pro něho se ale jednalo jen o divácký test, ve kterém se moc času najet nedalo. Posun na stupně vítězů tak Byśkiniewiczovi zajistil až solidní výkon na první zkoušce druhé etapy. Hned záhy se ale Plachytka před něho vrátil zpátky a začal mu postupně ujíždět. Byśkiniewicz s ním ztratil kontakt a naopak se musel začít obávat o své čtvrté místo, když se k němu zezadu začal přibližovat Lukasz Kotarba s Citroenem C3 Rally2. Ten zatím nezískal žádné body, když ve Świdnici musel vzdát kvůli požáru vozu a na Rajdu Polském se už v první přírodní zkoušce propadnul do SupeRally. Teď si chtěl spravit chuť a rozhodně nemínil svou snahu o dohnání pilota Fabie před sebou vzdát. Duel to byl opravdu zajímavý a nakonec v něm jezdec Citroenu hrál o tři desetiny toho druhého. Hodně vyrovnaný souboj probíhal také o vítězství v kategorii vozů Rally3. Piotr Parys to měl rozjeté na jasný triumf, ale v sedmém testu nechal skoro dvacet vteřin a Jakub Matulka té příležitosti o dvě zkoušky později využil a posunul se do čela. Duel Fordů Fiesta Rally3 ale nakonec v úplně poslední zkoušce ve svůj prospěch rozhodl Parys. O sedm desetin. V absolutním pořadí začal rally v pozici lídra Jaroslaw Szeja. První zkoušku ale vyhrál o pouhou desetinku vteřiny a na konci dne už na druhém místě zaostával o 3,5 sekundy za Grzybem. V sobotu tak pilot Hyundaie i20 R5 nemusel čistit trať. Na poražení Grzyba to ale nestačilo a Szeja se naopak musel ohlížet za svá záda. Pomalu se k němu přibližoval Plachytka. Dvě zkoušky před cílem už pilot Hyundaie druhé místo neudržel. I tak ale z Rajdu Podlaského může odjíždět spokojený, poprvé v kariéře dokončil soutěž polského mistrovství na stupních vítězů. Grzyb ani ve třetí soutěži sezóny nenašel mezi svými pravidelnými soupeři nikoho, kdo by jej byl schopen porazit.

Stav šampionátu: 1. Grzyb 90, 2. Plachytka 77, 3. Sesks a Byśkiniewicz 60, 5. Kołtun 44, 6. Szefa 42

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!