TOPlist

Apple Mapy se konečně naučí funkci, kterou konkurence umí už roky

člověk držící iphone a používající aplikaci apple maps
  • Apple Mapy po letech čekaní dostanou offline režim včetně turn-by-turn navigace
  • Stačí si vybrat konkrétní oblast a stáhnout si ji pro pozdější použití
  • Aktualizace dorazí společně s iOS 17 na podzim letošního roku

Když v roce 2012 přišly na svět Apple Mapy, rozhodně se nejednalo o úspěch na první dobrou. První verze trpěla řadou chyb a nedodělků, což uživatelé zvyklí na preciznost Applu nesli jen velmi těžko. Celá situace nakonec vyústila v oficiální omluvu, která nemá v dějinách firmy z Cupertina obdoby. Ačkoli to trvalo opravdu dlouho, nyní už je celá situace jen minulostí a špatná pověst map od Applu se už udržela jen u notorických odpůrců společnosti.

Apple své mapové podklady neustále vylepšuje

Apple totiž intenzivně zapracoval na nápravě a nyní už do svých mapových podkladů přidává funkce, se kterými může směle konkurovat i Googlu. Kupříkladu při poslední aktualizaci dostaly mapy vylepšení, které ocení i český uživatel – v dubnu přibyly detailnější podklady, 3D vyobrazení významných památek či jízdní řády MHD ve vybraných městech. Nyní si v Cupertinu přichystali novou várku vylepšení, která ocení především ti, kteří často cestují mimo dosah mobilního signálu.

Mapové podklady od Applu půjde konečně využít i bez internetu
Mapové podklady od Applu půjde konečně využít i bez internetu

Konkrétně se jedná o offline mapy, včetně turn-by-turn navigace. Stejně jako při používání online map bude offline mapa zobrazovat místa v okolí a odhadovaný čas příjezdu spolu s pokyny pro jízdu autem, pěšky, na kole a veřejnou dopravou. To se může hodit jak v oblastech se slabým signálem, tak třeba i v zahraničí, pokud nechcete plýtvat roamingová data. Stahování podkladů pro použití offline bude probíhat stejně, jako u konkurenčních Google Map, tedy výběrem konkrétní oblasti. Ačkoli bychom uvítali spíše možnost stáhnout si data z celého státu či kontinentu, je toto řešení s ohledem na datovou náročnost pochopitelné.



apple maps mapy unsplash



Nepřehlédněte

Velikonoční dárek od Applu: Česko dostává nové detailní mapy

Aktualizace map pro použití bez připojení k internetu proběhne zároveň s příchodem iOS 17, tedy pravděpodobně na podzim letošního roku. Bez internetu jsou totiž mapy od Applu prakticky nepoužitelné, kvůli čemuž je zavrhla řada uživatelů. Dá se předpokládat, že nová vymodlená funkce alespoň část z nich přesvědčí, aby Applu opět dali šanci.

Autor článku Dominik Vlasák
Dominik Vlasák
Redaktor, cestovatel, fanoušek technologií, Star Wars a dobré kávy.

Kapitoly článku