Společnost SpaceX právě vypustila satelit, který se pokusí hackeři hacknout. Je to kvůli zvýšení kybernetické bezpečnosti ve vesmíru

V pondělí 5. června společnost SpaceX vypustila na vrcholu rakety Falcon 9 již dvacátou kosmickou loď Dragon.

Zásobovací mise Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) CRS-28, kterou si objednala NASA, rovněž vynesla na nízkou oběžnou dráhu Země několik satelitů CubeSat. Jeden z nich, nazvaný Moonlighter, bude použit jako experimentální „hackerské pískoviště“, odhaluje server Cyberscoop.

Malá družice bude předmětem soutěže, která se uskuteční na každoroční hackerské konferenci Def Con v Las Vegas koncem tohoto roku a během níž budou týmy soutěžit v průniku do softwaru orbitálního systému.

V uplynulých třech letech pořádalo americké letectvo na konferenci Def Con soutěž Hack-A-Sat. Cílem soutěže Hack-A-Sat je pomoci odborníkům zlepšit kybernetickou bezpečnost ve vesmíru v souvislosti s rostoucími obavami ze zranitelnosti orbitálních systémů.

Doposud byla soutěž Hack-A-Sat vždy simulací. Na letošním DEF CONu se týmy konečně pokusí proniknout do skutečné družice. Projekt Moonlighter byl vyvinut v rámci spolupráce, na níž se podílely společnosti Aerospace Corporation, Air Force Research Laboratory a U.S. Space Systems Command.

Podle webových stránek společnosti Aerospace Corporation je Moonlighter, který váží zhruba 5 kg, prvním a jediným hackerským pískovištěm ve vesmíru na světě.

Družice bude „plnit klíčovou úlohu při nácviku obranných kybernetických operací (DCO), vývoji kybernetických taktik, technik a postupů (TTP) a ověřování komplexního hodnocení a prevence kybernetických hrozeb v celém vesmírném podniku“.

Na konci soutěže Hack-A-Sat budou tři nejlepší týmy odměněny cenami v přepočtu ve výši 1 milion, 660 000 a 440 000 korun.

Kybernetická bezpečnost se v posledních letech stává stále větším problémem vesmírných operací, protože počet družic, které poskytují internetové služby nebo jsou připojeny k internetu, neustále roste.

Společnost SpaceX nedávno oznámila, že vyvíjí novou internetovou satelitní službu s názvem Starshield pro vládní agentury, a to uprostřed rostoucích obav o kybernetickou bezpečnost národních bezpečnostních zájmů ve vesmíru.

Zdroj: Cyberscoop; Hack-A-Sat; Aerospace Corporation