SSD pro PCI-E 5.0 bez aktivního chlazení? Přibývají, některé však zamrzají
i Zdroj: Phoronix
Úložná zařízení Novinka SSD pro PCI-E 5.0 bez aktivního chlazení? Přibývají, některé však zamrzají

SSD pro PCI-E 5.0 bez aktivního chlazení? Přibývají, některé však zamrzají

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

9. 6. 2023 12:10 8

Phison o problému, kdy disk s řadičem E26 shodí systém, není-li dostatečně chlazený, ví a na řešení pracuje. Do uvolnění nových firmwarů by měli být majitelé některých pasivně chlazených disků pro PCI-E 5.0 obezřetní, protože disky nemají dobře nastavený teplotní strop.

Reklama

Jako nadšenec do pasivního chlazení a zároveň majitel desky s podporou připojení M.2 přes PCI-E 5.0 po disku pro toto nové rozhraní výhledově pokukuji. Proč ten slot nevyužít, říkám si. Když pominu přestřelené ceny a ne úplně přesvědčivé výkony, je chlazení těchto disků docela oříšek. A je jasné, že minimálně pasiv na PCI-E 5.0 disku být musí, nicméně třeba Corsair MP700 je dodáván bez něj. Výrobce samozřejmě disk bez chladiče provozovat nedoporučuje. Podle Corsairu je jednou z ideálních možností využít pasivní kryt na desce, pak ale záleží na jeho kvalitě (a na kvalitě teplovodivých podložek) a na celkovém airflow ve vaší skříni. Bez problémů to nemusí být ani tak, hlavně při vyšší zátěži, kdy stoupá odběr disku až k 10W (limit podle JEDEC je 11,55W).

SSD pro PCI-E 5.0 bez aktivního chlazení? Přibývají, některé však zamrzají
i Zdroj: Výrobce

Na problém upozornili redaktoři TechPowerUp a Phoronix, kteří při testech zkusili provozovat nový disk Corsair MP700 zcela bez chladiče. Teplota disku atakovala hranici 87°C, teplotní limit pro řadič Phison E26 je přitom 70°C. Disk ji tedy překročil o 17°C, a to by se nemělo stávat ani v případě, kdy na něj nenainstalujete dostatečné chlazení. Že jde o chybu firmwaru potvrdila i společnost Phison, tedy výrobce řadiče Phison PS5026-E26, který je v Corsair MP700 použit:

"Po pečlivém prostudování nedávných zpráv od TechPowerUp a Phoronix by společnost Phison ráda uznala problém, na nějž poukázaly testy našich produktů používajících nový ovladač Phison PS5026-E26. Tuto záležitost bereme vážně a jsme odhodláni ji rychle vyřešit.

Naše inženýrské týmy problém izolovaly a již několik hodin po jeho ohlášení provedly nezbytné úpravy throttle křivky ve firmwaru . Nový firmware však musí projít přísným procesem ověření společnosti Phison před tím, než jej naši partneři uvolní zákazníkům. Ujišťujeme vás, že naši partneři budou informovat koncové uživatele, jakmile bude ověřená aktualizace k dispozici.

Je důležité si uvědomit, že všechny E26 SSD dodávané bez chladiče jsou určeny k použití s chladičem. Většina základních desek dodávaných s PCIe Gen5 také obsahuje chlazení speciálně navržené pro Gen5 SSD. Nabízíme možnost „bare drive“, abychom zákazníkům umožnili používat jejich stávající chladicí produkty.

Chceme zdůraznit náš závazek poskytovat našim zákazníkům vysoce kvalitní produkty a řešení a budeme i nadále pilně pracovat na zajištění jejich spokojenosti. Děkujeme vám za trpělivost a pochopení během tohoto procesu.“ 
 

SSD pro PCI-E 5.0 bez aktivního chlazení? Přibývají, některé však zamrzají
i Zdroj: Výrobce

Z vyjádření se zdá, že se problém týká všech disků s novým řadičem Phison PS5026-E26, chyba se však při dostatečném chlazení nemusí projevit. Paměti, harddisky, a tudíž i SSD jsou komponenty, u nichž jsme byli dlouho zvyklí, že žádné kovové pasivní, natož aktivní chladiče nepotřebují. Také je ale už dlouho zřejmé, že čím rychlejší tyto disky jsou, tím více topí. A tak jsou přinejmenším pasivy na rychlejších RAM a SSD nutností. Ani ty však v případě PCI-E 5.0 disků nemusí stačit - první disk pro toto rozhraní měl dokonce ventilátor. Doufejme, že na tom s teplotami budou budoucí řadiče lépe, do té doby těm stávajícím aktualizace firmwaru jen prospěje. Osobně si myslím, že situace kolem PCI-E 5.0 disků začne být zajímavá právě teprve až tyto porodní bolesti odezní a ceny splasknou. Co myslíte vy?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama