TOPlist

Brýle Vision Pro oživují technologii, která se ve smartphonech neuchytila

Apple Vision Pro na propagačním snímku
  • Po Touch ID a Face ID přichází technologie Optic ID
  • Jedná se o biometrické přihlašování duhovkou v soupravě Vision Pro
  • Práce s očima je alfou a omegou celého zařízení

Letošní ročník WWDC přinesl velkou spoustu novinek, většinu z nich ale zastínila dlouho očekávaná náhlavní souprava pro sledování (a vytváření) obsahu v rozšířené a virtuální realitě. Apple do svého headsetu Vision Pro vkládá velké naděje – chce s ním proměnit způsoby, jakými lidé pracují, komunikují nebo se baví. Apple své náhlavní soupravě věnoval spoustu let vývoje a 5 tisíc patentů, díky tomu jsou jablečné brýle doslova prošpikované moderními technologiemi. Některé z nich ale známe již z dřívějška.

Optic ID navazuje na Touch ID a Face ID

Jednou z těchto technologií je Optic ID, která u Vision Pro slouží k biometrickému ověření uživatele. Oproti Touch ID a Face ID nedochází ke skenování otisku prstu nebo obličeje, ale oční duhovky. Tento způsob není ve světě mobilních zařízení nový – duhovku uměly před několika lety skenovat vybrané smartphony a tablety od Samsungu, stejně tak i telefony Nokia Lumia 950 a 950 XL.







Nepřehlédněte

Jak na Lumiiích 950 a 950 XL funguje přihlašování oční duhovkou?

Tato technologie měla svá úskalí, oproti čtečkám otisků prstů byla výrazně pomalejší, a navíc vyžadovala snímání oka ve omezeném rozsahu vzdálenosti zařízení od obličeje, což se ne vždy podařilo „trefit“. U soupravy Vision Pro naštěstí tento problém odpadá – brýle si nasazuje každý uživatel prakticky stejně, takže ověření uživatele by mělo být otázkou okamžiku.

optic id

Apple navíc do hry zapojuje veškeré bezpečnostní prvky, které známe z Touch ID a Face ID – veškerá data z Optic ID jsou zašifrována přímo na konkrétním zařízení v bezpečnostním koprocesoru Secure Enclave – informace o vaší duhovce tak nemohou být zneužitelné, ať už mimo zařízení nebo v aplikacích a webech třetích stran.

„Hrátky“ s očima jsou vůbec alfou a omegou soupravy Vision Pro – oči uživatele totiž neslouží pouze k biometrické autentizaci, ale i k ovládání samotného prostředí Vision OS. Aby bylo možné zajistit potřebnou přesnost a spolehlivost celého systému, musel Apple při vývoji počítat se spoustou proměnných. O složitosti celého systému se můžete dozvědět více z tweetu Sterlinga Crispina, který vývoji soupravy Vision Pro údajně obětoval 10 procent svého života.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku