Čočka a její využívání ve fitness jídelníčku

09.06.2023 | Výživa

Čočka je vynikajícím zdrojem živin a jednou z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni. Dodává chuť, strukturu a výživné látky různým pokrmům. Čočka má nízký obsah kalorií a tuku, ale je plná důležitých vitaminů a minerálů. Navíc je vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a komplexních sacharidů. Jaké další přednosti má její konzumace a co chutného se z ní dá uvařit?

Výhody její konzumace

Konzumace čočky vám může pomoci zhubnout a udržet si zdravou hmotnost. Čočka má vysoký obsah vlákniny a bílkovin, což jsou dvě živiny, které vám pomohou cítit se sytí. Konzumace čočky může pomoci snížit celkový příjem kalorií, což je pro hubnutí velmi prospěšné. Navíc má nízký obsah tuku a nízký glykemický index, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. (1)

Čočka má vysoký obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Studie naznačují, že konzumace čočky může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění díky snížení hladiny cholesterolu. Navíc čočka může přispět k udržení pravidelnosti vyprazdňování a snížit riziko zácpy. (2)

Čočka je nutričně silná a je skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Je neuvěřitelně všestranná a lze ji použít do různých pokrmů. Ať už hledáte přílohu, hlavní jídlo nebo jedinečný dezert, určitě si vyberete svůj recept. (3)

Nápady na vaření čočky

Pokud hledáte jednoduchou přílohu, zkuste si připravit čočkový salát. Začněte tím, že 1 šálek čočky uvaříte ve 3 šálcích vody. Jakmile je čočka uvařená, slijte ji a nechte vychladnout. Poté čočku smíchejte s cibulí nakrájenou na kostičky, rajčaty nakrájenými na kostičky a nasekanou petrželkou. Na zálivku smíchejte olivový olej, jablečný ocet a špetku soli a pepře. Salát promíchejte a podávejte. (4)

Jako hlavní chod zkuste připravit čočkové kari. Nejdříve na velké pánvi rozehřejete lžíci olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a lžičku prolisovaného česneku a smažte, dokud cibule nezměkne. Poté přidejte lžíci kari a vařte další minutu. Přidejte 1 šálek propláchnuté čočky, plechovku nakrájených rajčat a hrníček zeleninového vývaru. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 20 minut. Podávejte s vařenou rýží nebo quinoou. (5)

A nakonec, pokud hledáte jedinečný dezert, zkuste si připravit čočkové brownies. Ve středně velké míse smíchejte 1 hrnek uvařené čočky, ½ hrnku kakaového prášku, ½ hrnku rozpuštěného másla, 1 hrnek cukru, 2 vejce a 1 lžičku vanilkového extraktu. Směs míchejte, dokud nebude hladká, a poté ji rozprostřete do vymazané zapékací mísy. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8039371/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8039371/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663599/, (4) www.acouplecooks.com/best-lentil-recipes/, (5) www.acouplecooks.com/best-lentil-recipes/, (5) www.acouplecooks.com/best-lentil-recipes/, (6) www.acouplecooks.com/best-lentil-recipes/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat