Mušky smutnice z květináči – Jak se jich zbavit?

Smutnice jsou miniaturní dotěrné mušky, které ničí pokojové rostliny. Larvy smutnice jsou neúnavnými ničiteli pokojových rostlin. Jak na smutnice a co proti nim zabírá?

Co jsou smutnice?

Tyto malé potvůrky smutnice, (Bradysia paupera), patří mezi běžné škůdce rostlin, zvlášť tam, kde je vlhko. K vám domů se dostanou v zakoupené zemině, nejčastěji ve výsevní nebo si je přinesete s novou pokojovou květinou. Občas se vyskytují smutnice i na rajčatech. Malé černé mušky s průhlednými křídly si v klidu sídlí na vašich kytkách a při vyrušení začnou zběsile létat kolem vaší hlavy i po celém pokoji. Jsou tak rychlé, že ať se snažíte sebevíc, zaplácnout se vám je nepodaří. Jak se zbavit smutnic? O tom bude naše dnešní povídání.

Smutnice
Zdroj foto: Henri Koskinen / Shutterstock.com

Více o smutnicích

Mnozí lidé si pletou smutnice s octomilkami, což jsou mušky vyskytující se na ovoci či v blízkosti sladkých šťáv. Smutnice se zajímají jen o vaše květiny. Neškodní dospělí jedinci kladou do zeminy vajíčka, z nich se vyvinou larvy a ty, ukryty v bezpečí půdy, intenzivně ožírají kořenový systém rostlin. Nejvíce se jejich řádění projevuje na vlasových koříncích mladých sazeniček, ale nepohrnou ani starší kořínky či stvoly. Výsledkem je neprospívání či dokonce uhynutí rastlin.

Zničené kořínky způsobí chřadnutí a žloutnutí kytek, což se na první pohled jeví, jako nedostatek vody. Zalijete-li je, uděláte přesně to, na co žravé larvy čekají. Ve vlhku se jejich vývoj urychlí a netrvá dlouho a z hlíny se do vašeho příbytku vznese nová várka mušek. Zdálo by se, že desetidenní životní cyklus dospělců není dlouhý, jenže každá samička za tu dobu stačí vyprodukovat až 300 vajíček a trvá zhruba týden, než se z nich stanou další larvy, které se okamžitě pustí do vašich kořínků. V klidu si je požírají týden až dva a pak se zakuklí. Celé vývojové stádium hmyzu smutnice trvá 4 týdny.

Životní cyklus smutnice

Smutnice mají tato 3 vývojová stadia:

  • vajíčko,
  • larva,
  • muška.

Jak se zbavit smutnic?

Boj s těmito ničiteli bývá nelehký, ale čím dříve se začne, tím úspěšnější bude.

Jaké zbraně použít?

  • Nepřelévat a větrat – V první řadě je důležité předcházet usazování smutnic na rostlinách tím, že je nebudeme přelévat, budeme pravidelně větrat a vzduch v místnosti udržovat jen přiměřeně vlhký. Všem stadiím smutnic dělá dobře velké teplo a vlhko.
  • Dejte rostlinu do karantény – Sami na sobě jsme si v posledních týdnech vyzkoušeli, jaký efekt má stará, dobrá karanténa. V případě smutnic bude účinná také. Přinesete-li si domů novou rostlinu, udělejte test na přítomnost těchto černých pasažérů. Ukrojte kousek syrové brambory a zapíchněte ji do květináče. Ten umístěte do karantény mimo ostatní kytky. Za 2 dny brambor vyjměte a zkontrolujte, zda jsou na něm larvy. Škrob z brambor by si totiž zcela určitě nenechaly ujít.
  • Připravte past na smutnice – Dospělé smutnice likvidujeme žlutými polepovými destičkami. Mušky láká zářivá barva a na desku se přilepí. Konečně přestanou obtěžovat vás i vaše květiny a nekontrolovaně se množit.
  • Zamezte muškám přístup – Vhodné je také zamezit muškám mechanicky, aby se dostaly do zeminy vašich květináčů za účelem plodit další potomky. Jestli máte smutnice v hlíně je vhodné na vaše kytky navrstvit nějakou pevnou překážku, např. kamínky nebo keramzit. Jako překážka je ideální křemičitý písek na smutnice. Podstatné je, aby vrstva byla vysoká alespoň 3 cm.
  • Postřik na smutnice – Pokud se vám, přes veškerá opatření, boj se smutnicemi nedaří, zvolte zbraň silnějšího kalibru. Tou je chemický postřik nebo roztok. Více o tom se dočtete níže, v odstavci, jak dezinfikovat nový substrát.
  • Hlístice na smutnice – Nejúspěšnějším bojovníkem bývá samotná příroda. V tomto případě jsou přirozeným parazitem smutnic hlístice, latinsky Steinernema feltiae. Stačí zakoupit sušený preparát obsahující tyto parazity, rozpustit ho ve vodě a získaným roztokem kytku zalít. Hlístice budou parazitovat na larvách tak dlouho, že je zcela vyhubí. Jedno balení stačí na 10 m², stojí kolem 200 Kč a obsahuje 5 milionů hlístic.
  • Přesaďte rostlinu do nového substrátu – Účinnou redukcí smutnic je také přesazení rostlin do nového substrátu. Tohoto lze s úspěchem využít právě v tomto jarním období. Dejte si však pozor na výběr kvalitního substrátu, zvlášť ty levnější mohou vajíčka těchto škůdců rovněž obsahovat. Přesazením byste si moc nepomohli. Abyste tomu předešli, je dobré zakoupenou zeminu dezinfikovat. Jak na to, si povíme níže.
Smutnice na květině
Zdroj foto: Anna Schlosser / Shutterstock.com

Způsoby dezinfekce nového substrátu

Jsou v podstatě dvě cesty, jak účinně zbavit zeminu škůdců, půdních hub, bakterií i klíčivosti nechtěného plevele a to je cesta chemická a mechanická. Přineseme-li si domů nový substrát, preventivní dezinfekce na škodu nebude.

Postřik na smutnice

Samotné slovo „chemie“ budí v mnohých pěstitelích averzi a její použití je tedy na rozhodnutí každého zahrádkáře. Chemická cesta je však velmi účinná, rychlá a snadná. Nejde ani tak o postřik jako o hnojivo. Pokud se pro ni rozhodnete, vhodným přípravkem bude například speciální plnohodnotné „hnojivo proti smutnicím v pokojových květinách“. Obsahuje aromatické látky, které tohoto škůdce spolehlivě zničí. V akutní fázi výskytu smutnic stačí 1x týdně nalít přípravek přímo na substrát. Tento krok opakujeme celkem 4 týdny po sobě a pak jako prevence postačí 1x za 14 dní.

Účinný na smutnice je peroxid. Vyzkoušejte na smutnice mospilan – přípravek proti škůdcům.

Jste-li ale zastánci bio přípravků nebo pěstujete-li bylinky, pak raději volte možnost hubení larev smutnic parazitickými hlísticemi rodu Steinernema feltiae, jak bylo uvedeno výše.

Mechanická dezinfekce

Ptáte se, jak na smutnice bez chemie? Mechanická dezinfekce zeminy je metodou našich babiček. Je velmi efektivní, jen víc pracná a nedokáže ošetřit velké množství zeminy (např. do skleníku). Principem je propaření zeminy, tedy její zvýšení teploty, což vede k likvidaci smutnic a jejich larev.

3 možnosti, jak se zbavit smutnic babskými radami. Výběr záleží na vás:

  • Použití klasické trouby

Takto propařovaly zeminu naše babičky a dodneška tato metoda spolehlivě funguje. Substrát navrstvěte na starý pečící plech, troubu nastavte na 100 stupňů Celsia a pečte minimálně 45 minut. Nevýhodou je, že po tomto úkonu budete muset trošku déle větrat.

  • Mikrovlnná trouba

V mikrovlnce je sice dezinfekce rychlejší, ale za to se do ní vejde podstatně méně zeminy. Důležité je substrát pořádně prohlédnout, zda tam náhodou není kousek nějakého kovu. Odstraňte raději i všechny kamínky a další nežádoucí příměsi, které by v mikrovlnce mohly být nebezpečné. Vodou důkladně navlhčenou zeminu nasypejte do plastové nádoby určené do mikrovlnné trouby nebo do mikrotenového sáčku. Ten částečně zabrání zápachu, kterému se ale stoprocentně předejít nedá. Sáček by měl být dostatečně velký, naplněný zeminou maximálně do 1/3, aby se měla kde hromadit pára. POZOR! Sáček pouze jemně uzavřete gumičkou, nikdy ne zcela neprodyšne. Mikrovlnku zapněte na maximální výkon na 15 minut. Po celou dobu buďte u toho a hlídejte to. Po ukončení propařování, nechte hlínu, alespoň částečně, vychladnout v sáčku přímo v mikrovlnce. Myslete na to, že je příliš horká, ať nedojde k nějakému úrazu! 

  • Tlakový nebo parní hrnec

Jednoduchý postup dezinfekce hlíny ve starém tlakovém hrnci uznávají i odborníci.

  • Na dno hrnce napustíme asi 10 cm vody. Vložíme napařovací síto vystlané netkanou textilií, na nějž nasypeme substrát. Důležité je, aby mezi hlínou a pokličkou hrnce bylo alespoň 5 cm i více místa pro páru.
  • Po dosažení bodu varu, vaříme ještě hodinu. Pokud zeminu necháme v hrnci do druhého dne a celý proces zopakujeme, budete mít 100% jistotu, že jste se zbavili všech nežádoucích škůdců.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob dezinfekce, bude substrát značně vysušen. Než jej budete používat, důkladně jej provlhčete.

Nechte substrát promrznout

A nakonec přidávám radu své babičky, která vždy říkávala, že „dobrá hlína musí promrznout“. Není tudíž na škodu, zkusit zakoupit substrát již na podzim, přes zimu na něj nechat působit mráz a na jaře se pak vesele pustit do sázení nebo přesazování květin.

Zdroj: Almanac.com, epicgardening.com, getbusygardening.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.