Novinky ze světa AI #6: Světový summit za dveřmi, ChatGPT vyvíjí vlastního robota a české firmy se učí využívat funkcí umělé inteligence

Ani dnes vás neochudíme o sérii novinek z posledních několika dní, které se týkají soužití lidské a umělé inteligence v moderním pojetí. Dozvíte se například, jak si mohou vzájemně pomoci GPT-4 a Minecraft či jak AI pomáhá designérům nových motorových vozidel.

Velká Británie bude hostit první celosvětový summit věnovaný AI

Špičky vědeckého výzkumu v oblasti umělé inteligence, vedení velkých technologických firem a zástupci řady států se chystají na speciální summit, který se bude zaobírat otázkami ohledně bezpečnosti AI. Mezinárodní sjezd se bude konat ve Velké Británii ještě letos na podzim, přesnější datum zatím není známo. Již nyní je ale jisté, že se jej zúčastní vrcholní politici v čele s britským premiérem Rishim Sunakem či americkým prezidentem Joem Bidenem.

Lze tedy očekávat, že výstupem summitu bude mezinárodní dohoda o spolupráci v oblasti regulací AI, či alespoň výměna názorů ohledně potenciálních rizik, které s sebou užívání prostředků umělé inteligence může nést.

Obrázek: Novinky ze světa AI #6: Světový summit za dveřmi, ChatGPT vyvíjí vlastního robota a české firmy se učí využívat funkcí umělé inteligence

Rishi Sunak a Joe Biden se chystají na první globální summit věnovaný AI. Konat by se měl na podzim roku 2023. Zdroj: Se souhlasem Wikimedia Commons

Jak umělá inteligence pomáhá v automobilovém designu?

O tom, že AI dokáže v mnoha ohledech usnadnit spoustě lidí práci, již prakticky není pochyb. Ukazuje se však, že využití umělé inteligence může být přímou výhodou v boji o zákazníky na spotřebitelském trhu. Podle statistik až dvě třetiny podniků věří, že s použitím AI budou mít značně vyšší konkurenceschopnost.

Tuto informaci si k srdci vzali například designéři předních automobilek. Inženýři z BMW Group tak jsou dnes díky AI schopni předvídat jízdní vlastnosti vozu ještě před tím, než vznikne prvotní návrh jeho vzhledu. To se může ukázat jako velmi účinné, metodika však má i mouchy. Při nedostatku zkušeností totiž může práce s umělou inteligencí ve výsledku projekty spíše zpomalit, než je zrychlit. Ještě nějakou dobu tedy potrvá, než se vývojáři nových vozů s AI plně ztotožní, a dojde tak k dalšímu technologickému pokroku.

Spojení GPT-4 a Minecraftu odemyká pro AI nové možnosti

Oblíbená videohra Minecraft již více než 10 let ukazuje světu, co všechno lze s trochou šikovnosti a píle – a za pomoci mnohdy spousty stavebních kostek – ve virtuálním světě postavit. Hru si oblíbila celá řada umělců a designérů, která ve vesmíru Minecraftu buduje repliky skutečných staveb či dokonce celých světů. Co se pak stane, když Minecraft spojí síly s umělou inteligencí? Na to se pokusila najít odpověď skupina vývojářů ze společnosti Nvidia, která pro tyto účely vyvinula nástroj Voyager, který do hry implementuje rozhraní GPT-4.

S jeho pomocí dostává Minecraft úplně nový rozměr. Voyager totiž dokáže ze hry vytěžit maximum díky přímému přístupu ke zdrojovému kódu, na základě nehož pak dokáže plánovat různé operace. Nástroj pak může najít uplatnění nejen pro samotné hráče, ale také například při tvorbě různých jazykových modelů či ve vývoji různých online aplikací.

Obrázek: Novinky ze světa AI #6: Světový summit za dveřmi, ChatGPT vyvíjí vlastního robota a české firmy se učí využívat funkcí umělé inteligence

Umělá inteligence nachází své uplatnění například i v oblíbené videohře Minecraft. Zdroj: Pixabay

Co dokáže umělá inteligence v českých firmách?

O tom, že se čeští podnikatelé neštítí vzít si na pomoc AI, svědčí i nedávno zveřejněný článek z webu irozhlas.cz. Podle něj totiž umělá inteligence již dnes zvládne ve firmách zastat celou řadu úkonů, které by pro člověka mohly být jinak zbytečně zdlouhavé. Pomáhá tak například v rámci podnikového účetnictví díky automatickému vyplňování a kontrole faktur. Obdobně pak dokáže pomáhat i v call centrech při řešení jednoduchých požadavků, případně pak nahradit některé z činností běžného personalisty. Přestože pak služby AI využívají spíše menší firmy a startupy, není vyloučeno, že se brzy dočkáme i aplikace ve větším měřítku.

Chatbot navrhnul robota pro sběr rajčat

Ačkoliv může tato zpráva působit neuvěřitelně, je tomu skutečně tak – chatovací modul ChatGPT již zvládl nadesignovat i naprogramovat vlastního robota. Do této nelehké výzvy se pustil tým akademiků z Nizozemska a Švýcarska. V rámci jedné z mnoha diskuzí s chatbotem ChatGPT vznikla v hlavách vědců myšlenka na to, aby AI navrhla robota pro sklizeň rajčat. Netrvalo dlouho a umělá inteligence začala chrlit první řádky instrukcí.

Obrázek: Novinky ze světa AI #6: Světový summit za dveřmi, ChatGPT vyvíjí vlastního robota a české firmy se učí využívat funkcí umělé inteligence

Modul ChatGPT pomohl vědcům z evropských univerzit sestavit moderního robota pro sběr plodů rajčat. Zdroj: Se souhlasem TU Delft Hague

Nešlo však jen o prostý návod – bot dával inženýrům také nejrůznější rady o použití konkrétních materiálů či součástek. Výsledkem pak bylo skutečně funkční zařízení, které vědci vyzkoušeli v praxi. Je však nutné podotknout, že ChatGPT v tomto případě vystupoval pouze jako jeden z členů týmu, a do plnohodnotného návrhu a sestrojení vlastního a funkčního stroje tak má technologie stále ještě daleko. Otázkou ovšem je – jak moc daleko?

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
AI v rukou generace Z: Čeští studenti vymysleli brýle pro nevidomé a interaktivní čtečku knih
Obrázek: Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit o polovinu
Vědci vyvinuli natahovací solární panel. Napnutím lze zvětšit o polovinu
Obrázek: Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Klein Vision AirCar: Cesta létajícím vozem původem ze Slovenska je futuristickým zážitkem
Obrázek: Silnice jsou kvůli nim prý nebezpečnější. Senátoři varují před autonomními vozidly a asistenty pro řidiče
Silnice jsou kvůli nim prý nebezpečnější. Senátoři varují před autonomními vozidly a asistenty pro řidiče
Obrázek: Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Tvrdí cizí lidé, že jim volalo vaše číslo? Poradíme, jak poznat podvodný spoofing
Obrázek: Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Podvodníci mohou volat z vašeho telefonního čísla i čísla banky. Proč operátoři nezasáhnou?
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Obrázek: Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?