„Dopřejte svému hrdlu dovolenou, zakuřte si osvěžující cigaretu.“ Ještě ve 20. století se nikotin doporučoval jako lék na mnohé problémy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Cigareta
Zdroj: Shutterstock

Cigarety jsou škodlivé. Vědí to lidé, kteří se jim vyhýbají, vědí to ale i kuřáci. Vždyť i samotný výrobek před nebezpečím varuje. Přesto ale v 19. století a na začátku toho 20. existovaly reklamy, které kouření doporučovaly jako lék snad na úplně všechno.

V televizi jsou dnes reklamy na cigarety zakázané. Ty v trafikách musí obsahovat upozornění, že tabákové výrobky škodí zdraví. Jak ale vypadaly reklamy v tomto ohledu před desítkami let? Možná by vás to překvapilo.

Nejhorší zlozvyk lidstva

„Dopřejte svému hrdlu dovolenou, zakuřte si osvěžující cigaretu,“ píše se v dobových reklamách na cigarety. Podle všeho už tehdy odborníci věděli, že jsou tabákové výrobky ve skutečnosti škodlivé, propaganda ale povolovala prodejcům různé věci.

Dnes je jasné, že karcinogenní kouř je pro zdraví velmi nebezpečný. Podle serveru Sky News jde dokonce o nejnebezpečnější zlozvyk, který lidská populace má.

K nejčastějším rizikům spojeným s kouřením patří poškození dýchacích cest. Cigarety jsou mnohdy ve společnosti spojovány s rakovinotvorným zlozvykem a je potvrzeno, že mají vliv na smrt nespočtu lidí ročně.

Tabák vyhánějící nemoci

Rozmach tabáku je podle serveru History datován někdy do 15. století. Tehdy se jeho šňupání užívalo jako lék na silnou migrénu. Rozšířil se do celého světa, už v 18. století si ale lékaři a vědci začali uvědomovat jeho negativní vliv na lidské zdraví.

V 19. století nastala největší změna, tehdy se tabák začal balit do cigaret a doutníků. A tehdy se stal z celé věci velký byznys.

Ženy kouřící cigarety se tehdy objevovaly na plakátech a vysvětlovaly lidem, že je kouření sexy. V některých případech dokonce tvrdily, že je nikotin lékem na mnohé nemoci.

Cigarety doporučovali slavní američtí herci, sportovci, politici, kojenci a kreslené postavičky. Až kolem 50. let 20. století se situace změnila. Tehdy se začaly objevovat prokazatelné informace o spojení cigaret s rakovinou plic.

Mnohé firmy se sice snažily dokázat, že jejich cigarety škodlivé nejsou, protože například mají filtr, postupem času ale společnost začala chápat, že jde o škodlivý zlozvyk.

Dnes jsou reklamy na cigarety vždy s upozorněním, že tabák lidskému zdraví silně škodí.

Zdroj: History, Saturday Evening Post, Sky News

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články