LAHŮDKY V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: TOHLE S NIMI (NE)DĚLEJTE

LAHŮDKY V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: TOHLE S NIMI (NE)DĚLEJTE

09.06.2023 Jana Čiháková

Běžně mezi lahůdky řadíme výrobky složené z více druhů převážně slaných potravin, distribuované ve zchlazeném stavu s omezenou dobou použitelnosti a určené k přímé spotřebě zastudena. Jenže víte, jak s nimi zacházet?

Venku je 30 °C; zakoupila jsem pro rodinnou oslavu chlebíčky. Od nákupu domů uběhla cca 1 hodina. Do jaké doby by měly být zkonzumovány?

V tomto případě záleží na tom, jak jsou chlebíčky zabaleny. Pokud se cestou domů neohřejí na teplotu vyšší než 15 až 20 °C, můžeme je celkem bez obav spotřebovat týž den. Pokud se při dopravě zahřály více, měli bychom je spotřebovat bezodkladně po příchodu, snad nejvýše po krátkém zchlazení na teplotu kolem 15 °C, aby byly chutné.

Jak zjistím/ověřím čerstvost výrobku?

Jak je uvedeno v předchozích částech, ověřit čerstvost výrobku je obtížné, neboť neexistuje povinnost uvádět datum výroby. Můžeme se orientovat pouze smysly (zrakem, čichem, chutí) a nepřímými důkazy, jako je přítomnost látek prodlužujících dobu použitelnosti (údržnost), což zjistíme ze složení balených výrobků, a doba, která nás dělí od konce data spotřeby.

Na jaké informace mám právo, pokud kupuji vážené lahůdkářské výrobky u pultového prodeje?

Při nákupu u pultu máme právo být informováni o názvu potraviny, o výrobci, o jejím množství a ceně, o době spotřeby a o případném ošetření potraviny ionizujícím zářením (což u lahůdek prakticky nepřipadá v úvahu). Od roku 2014 jsou spotřebitelé povinně informováni také o přítomnosti těch složek v potravině, které vyvolávají alergie nebo nesnášenlivost. Jsou to lepek, vejce, mléko, ryby, korýši, měkkýši, skořápkové plody, arašídy, sójové boby, vlčí bob (lupina), sezam, hořčice, celer a oxid siřičitý v koncentraci nad 10 mg/kg nebo 10 mg/l.

Jaké je datum použitelnosti u výrobků prodávaných pultově? Musí být vyznačeno?

 Datum použitelnosti je prodejce povinen na vyžádání spotřebitele sdělit nebo v blízkosti místa nabízení označit. Jaké konzervační přípravky a jaká barviva mohou lahůdkářské výrobky obsahovat? Lahůdkářské výrobky se vyrábějí ze surovin, které již samy mohou obsahovat konzervační látky (např. dusitany v masných výrobcích). Pro prodloužení doby použitelnosti (údržnosti) lahůdek se zpravidla používá přídavek solí kyselin benzoové a sorbové, případně i látek upravujících kyselost, jako jsou kyseliny citronová, mléčná, octová, vinná nebo jablečná a jejich soli. Suroviny pro výrobu lahůdek jsou obvykle dostatečně barevné, takže se lahůdky zpravidla nedobarvují. Výjimku tvořily některé výrobky z ryb, které napodobovaly barvu uzeného lososa. V tomto případě se používaly kombinace žlutých a červených barviv, např. E100 kurkumin, E102 tartrazin, E110 žluť SY, E122 azorubin, E124 ponceau 4R. V současné době se ale od výroby těchto barvených výrobků z ryb upouští. Ve složení lahůdek se však mohou případně objevit barviva přenosem, např. z barvené hořčice.

Mám právo vidět na teplotu, při které jsou lahůdkářské výrobky v chladicí vitríně nabízeny? Platí tyto teploty i při prodeji nebaleného zboží?

Povinnosti prodávajících ve vztahu k teplotě výrobků jsou rovněž stanoveny obecně: „Suroviny, složky, meziprodukty a hotové výrobky, které mohou podporovat růst patogenních mikroorganismů nebo tvorbu toxinů, nesmí být udržovány při teplotách, které by mohly vést k ohrožení zdraví. Chladicí řetězec nesmí být přerušen. Jsou však povolena krátká období mimo prostředí s řízenou teplotou, je-li nezbytné se přizpůsobit praktickým podmínkám při manipulaci během přípravy, přepravy, skladování, vystavování potravin k prodeji a při jejich podávání, za předpokladu, že to nepovede k ohrožení zdraví.“ Na baleném lahůdkářském výrobku musí být vedle data použitelnosti uvedeny i podmínky uchování. Obecně by při prodeji potravin měla být dodržena teplota, kterou určil výrobce. Sledovat teplotu je povinností prodávajícího, ten ale nemusí o aktuální teplotě zboží při prodeji informovat kupujícího.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.