Brýle Apple Vision Pro vykreslují dystopický obraz budoucnosti plný samoty

Glosa
Brýle Apple Vision Pro vykreslují dystopický obraz budoucnosti plný samoty
Fotografie: Apple

V řadě článků o nejnovějším počinu Applu najdeme přirovnání ke sci-fi. Ostatně proč ne – rozšířená realita plná vznášejících se oken ovládaných pouhými gesty skutečně připomíná mnohá stěžejní díla tohoto žánru. Když se ale zamyslíte nad jejich dopadem na člověka i společnost, nelze se ubránit srovnání s jiným slavným románem – 1984.

Spojení Applu s tímto zásadním románem 20. století není ostatně nic nového. Už ve zmiňovaném roce přišel s reklamou na Macinstosh, který se měl odvážně postavit „počítačové totalitě“, kterou v té době reprezentovalo IBM. O 40 let později si IBM vybaví jen znalci a pamětníci, zatímco Apple pokračuje v budování impéria, kde se tu a tam objeví náznak totalitních manýrů.

Na úvod letmé připomenutí některých reálií knihy, pokud ji nemáte v čerstvé paměti. Hlavní hrdina Winston žije v rozpadajícím se bytovém domě, jídlo má na příděly, zimu zahání pitím syntetického ginu z plechového hrnku, ale jeho domácnost je vybavena obrovskou plochou obrazovkou připevněnou na zdi, která je rovněž vybavena mikrofony, jež snímají dění v místnosti. Tady je potřeba ocenit technologické vizionářství autora románu, který poprvé vyšel v roce 1948.

Tato úvodní kompozice plná kontrastu špičkových technologií a materiální bídy svádí k laciným vtipům o tom, že když prodáte veškeré vybavení domácnosti, pak si můžete Vision Pro pořídit i vy. Daleko zajímavější je ale prvek, který není na první pohled patrný – samota a společenská izolace.

Winston bydlí sám a s kolegy se stýká pouze pracovně. Jak se ukáže v dalších částech příběhu, není to jeho volba nebo přirozenost. Totalitní režim takto záměrně izoluje jedince, aby byli poddajnější jeho manipulaci. A právě to připomínají scény z představování Apple Vision Pro, kde jsou až na pár výjimek zobrazeni jedinci osamoceni ve svých obydlích a plně ponořeni do konzumace virtuálního obsahu.

Dalo by se namítnout, že přesně tomuto se Apple chce vyhnout tím, že špičkovou technikou kombinuje rozšířenou a virtuální realitu. V jedné scéně například otec pracuje na složitém projektu, ale stále je schopen sledovat, jak mu dcerka přihraje míč. Díky složité soustavě kamer je schopen sledovat realitu natolik, že míč kopne zpátky, čímž splní svoje otcovské povinnosti a může se opět věnovat práci.

Vypadá to dokonale, ale... Už jste někdy zkoušeli mluvit s někým, kdo něco dělá s telefonem? Řekne, že vás poslouchá, ale během pár sekund jeho mysl pohltí propracované algoritmy na získání pozornosti nějaké sociální sítě. Jako člověk nemáte proti zařízení s 6" displejem šanci. A co teprve, když je vaše protistrana obklopena několika obřími virtuálními displeji. Zobrazení očí v „potápěčských brýlích“ je pak jen takové šidítko. Připomíná to scénu ze Simpsonů, kde si Homer kreslil na brýle otevřené oči, aby přesvědčil ostatní o své pozornosti, zatímco spal.

Izolovat, vystrašit a prodat

Při sledování prezentací velkých firem jako Google, Apple nebo Microsoft si nemůžu pomoct, ale mezi řádky stále vidím vzpomínání na to, jak pro ně byla nedávná pandemie a s ní spojené zákazy skvělým obdobím. Lidé seděli doma, izolovaní, vystrašení a ve všem spoléhali na moderní elektroniku a digitálně distribuovaný obsah.

Třeba, když Apple představoval službu Finess+, tak mezi řádky líčí veřejné tělocvičny jako nehygienická místa plná úchylů, kteří vám místo cvičení očumují zadek. Nic takového s jeho moderní službou, kdy poskakujete sami před obrazovkou s virtuálním trenérem, nic nehrozí. Velký bratr se o vás postará.

Brzy nebude úniku

Jak z toho ven? Vzpomínáte si na to, co bylo v románu 1984? Prvotní impuls toho, že se Winston až ve svých 39 letech obrátil proti straně? Začal si psát deník. To mu umožnilo urovnat si myšlenky takovým způsobem, že došel k přesvědčení, že je něco špatně.

Zdá se, že všichni v Applu mají román pečlivě nastudovaný. Na rozdíl od Strany vám nemohou zakázat psát si poznámky, a lépe tak sledovat tok svých myšlenek, ale nabídnou vám, že to udělají za vás. Novou funkcí iOS 17 bude i Journal. Pomocí strojového učení v zařízení může iPhone vytvářet personalizované návrhy momentů, které vás budou inspirovat k psaní. Návrhy budou sestaveny na základě informací z vašeho iPhonu, jako jsou vaše fotografie, poloha, hudební cvičení a další.

Winstonův první zápis v deníku zněl: „Pryč s velkým Bratrem“, který si bezmyšlenkovitě zapsal, zatímco sledoval propagandu na své domácí obrazovce. Dokáže někoho Journal v iPhonu přivést k podobné reflexi?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze