QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O víkendu se návštěvníkům otevřou zahrady! V Plzeňském kraji jich bude celkem 26

09.06.2023 17:17

Akce s názvem Víkend otevřených zahrad se bude konat o tomto víkendu 10. - 11. června. V Plzeňském kraji se do celorepublikové akce zapojují zahrady soukromé, farní, ale i certifikované přírodní.

arboretum sofronka_foto arboretum

Letos se do Víkendu otevřených zahrad celorepublikově přihlásilo více než 250 zahrad, z toho 26 v Plzeňském kraji. Navštívit můžete v rámci akce nejen veřejně přístupné zahrady, ale i ty, které zůstávají návštěvníkům běžně uzavřené. V některých zahradách navíc čeká návštěvníky i doprovodný program.

Zapojily se i některé certifikované přírodní zahrady. „V Plzeňském kraji je certifikovaných už 36 přírodních zahrad, z nichž pět je tzv. ukázkových,“ vysvětluje poradkyně pro přírodní zahrady Věra Dvořáková s tím, že přírodních a ukázkových zahrad se do akce letos v Plzeňském kraji zapojí celkem sedm.

Vyrazit můžete o víkendu například do Arboreta Sofronka v plzeňském Bolevci, do zahrady kláštěra Chotěšov, do historického parku u muzea v Blovicích a otevřená bude i historická zahrada zámku Manětín, kde je francouzská zahrada a anglický park. "Zámecká zahrada prošla mnohými přeměnami skrze staletí, ale díky té poslední v 90. letech 20. století se vrátila zase nazpět do doby největšího rozkvětu města Manětín. Novinkou zámecké zahrady je nově zrekonstruovaná oranžérie, která bude návštěvníkům přístupná během komentované prohlídky," informuje zámek Manětín.

Které zahrady můžete navštívit v Plzeňském kraji? Podívejte se ZDE.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24