Turecko nemá vítěze Ligy mistrů, změní to Çalhanoğlu?

09.06.2023, 18:00
Aktuality
Hakan Çalhanoğlu (© AFP)

Zvláštní motivaci bude mít zítra večer Hakan Çalhanoğlu. Jeho Inter Milán si to ve finále Ligy mistrů rozdá s Manchesterem City a záložník dostane možnost stát se prvním tureckým fotbalistou, který vyhraje milionářskou soutěž.

Když Çalhanoğlu přišel do Interu, byl hráčem, o kterém se vědělo, že nejvíce práce odvede směrem dopředu. Často se ocital na pozici playmakera, nebo dokonce na levém křídle.

Ale u Nerazzurri se jeho role změnila. Stále častěji operoval ve středu hřiště a vylepšoval další aspekty své hry. Rozhodně můžeme říci, že fotbalista narozený v německém Mannheimu se pod vedením trenéra Simone Inzaghiho stal komplexnějším a všestrannějším.

Calhanoglu má v této sezoně napříč všemi soutěžemi na kontě pouhé čtyři góly a osm asistencí, to nejsou úplně oslnivé cifry. Při analýze jeho výkonů je ale důležité podívat se spíše na jiná čísla než jsou ta úplně nejzákladnější.

Zkušený záložník v Serii A vytvořil 70 šancí, což je v průměru 2,7 na zápas - v Interu byl nejlepší. Podobně je na tom s šesti asistencemi. Je dirigentem zálohy, spoluhráčům vytváří řadu příležitostí.

Ale jak už bylo zmíněno, stal se podstatně všestrannějším hráčem. Žádný záložník v klubu nemá v lize více zachycených přihrávek než Çalhanoğlu (25). Ve středu pole vybojuje míč zpět v průměru 4,2krát za 90 minut, i v této statistice v Interu dominuje.

V obraně nyní odvádí skutečně kus práce, perfektně se předvedl například ve druhém semifinále Ligy mistrů proti AC Milán.

Jeho 68 dotyků s míčem, 40 dokončených přihrávek, osm vstupů do finální třetiny hřiště, devět vyhraných soubojů, stejně jako čtrnáckrát vybojované držení míče, v tom všem byl nejlepším hráčem Interu.

Možná nestřílí kopec gólů a nepředvádí kousky, díky kterým fanoušci nespustí oči z obrazovky, ale Çalhanoğlu je bez debat vedle Nicolo Barelly klíčovým článkem zálohy mužstva. Když se utkání vydaří jemu, je šance, že se vydaří celému Interu.

A proti Manchesteru City bude jeho dobrý výkon opravdu třeba. Çalhanoğlu nastoupí proti aktuálně pravděpodobně nejlepší záloze světa - Kevin De Bruyne, Rodri a Ilkay Gündogan by měli být v základu. A John Stones se zřejmě přesune z obrany do středu pole.

Pro Turka tedy půjde o největší zápas kariéry, a až nastoupí na hřiště Atatürkova olympijského stadionu, bude ho možná jen 90 minut dělit od toho, aby se zapsal do historie tureckého fotbalu.

Autor: Livesport.cz / Tolga Akdeniz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

Reagovat
Francesco Totti AS

Gundogan to změní

Reagovat
Rudnevs

Nemec

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Francesco Totti AS

Tak jak každý druhý Turek

Reagovat
Krausio_Real_M

Reagovat
Salfovic

Ale po zápase bude mávat tureckou vlajkou.

Reagovat
O.Giroud

Len či sa tak cítil aj s Ozilom keď boli s Erdoganom

Reagovat
Rudnevs

Tak to je ina vec, ale do statistik sa ako Turek zapisovat nemoze - co bola pointa toho nadpisu.

Reagovat
O.Giroud

Veď jasné, ale ako vtipná poznámka sa to hodilo

Reagovat
Csaplárova past

slušný statistiky, hlavně ty obranné

Reagovat
inferno08

Turecko nemá žádného vítěze, Belgie jich má méně, než ČR a Švédsko jich má více než ČR. Kdo by to byl řekl.

Reagovat
Salfovic

Tím je myšlena jen LM nebo i PMEZ. Jestli to první, tak Jestli to druhé, tak

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jen tak z hlavy bych tipnul, že Arda vyhrál s Barcelonou, ale asi ne

Reagovat
Jordi Alba

Byl ještě v Atléticu.

Reagovat
Pace to P.M.

Altintop nevyhral s Bayernom?

Reagovat
Shevchenko

Ne

Reagovat
Pace to P.M.

Dik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele