Ztuhlost těla po probuzení má své viníky

V dokonalém světě bychom se všichni chtěli probudit odpočatí a svěží. Ve skutečnosti však mnozí z nás to štěstí nemají. Taky vás trápí ztuhlá ramena a krk? Viníků je hned několik!

Určitý stupeň ztuhlosti těla po probuzení je normální. Při spánku lubrikační tekutina v kloubech a fasciích (vazivová tkáň, která pokrývá kosti, svaly a orgány) ve skutečnosti houstne. Je to proto, že část této tekutiny je absorbována tkáněmi, přičemž tu zbývající ovlivňuje snížení tělesné teploty, ke kterému během noční regenerace zcela přirozeně dochází. Proto odborníci doporučují se po ránu trochu protáhnout.

Ještě než vyskočíte z postele

Malý, lehký pohyb zvýší tělesnou teplotu, rozproudí krev a přivede tekutinu zpět do kloubů. Rozpohybujte přitom hlavně kolena a ramena. Tedy nejen je. Vleže na zádech s pokrčenými koleny a chodidly naplocho přitáhněte jedno z pokrčených kolen k hrudníku, dokud neucítíte jemné protažení v dolní části zad a hýždí. Vydržte 15 až 30 sekund a poté opakujte s druhou nohou. (Proveďte tři opakování na každou stranu.) Kromě normální ztuhlosti, kterou musíte čas od času pociťovat, existuje i několik dalších důvodů, proč jste po ránu trochu nemotorní.

Spánek ve špatné poloze

Poloha, ve které spíte, může výrazně ovlivnit to, jak se ráno cítíte. Pokud uléháte na břicho, dochází k namáhání krku a zad, zatímco spánek na boku potenciálně způsobuje bolesti ramen. Proto se pokuste spát v poloze, která zarovná vaši páteř, a na pomoc si vezměte podpůrný polštář.

Nevyhovující matrace

Stará nebo nepohodlná matrace je stejně špatná jako onen výše zmíněný spánek na břiše. Neměla by být příliš měkká, ale ani abnormálně tvrdá. Investujte do kvalitního produktu, který pánev podepře a vyrovná. Americká nezisková charitativní organizace National Sleep Foundation doporučuje vyměnit matraci každých šest až osm let, nebo dříve, pokud má vaše „úložné místo“ prohlubeniny nebo vrzající pružiny.

Horko, nebo chlad

Spánek v prostředí, které je příliš chladné, napíná svaly, což vede ke ztuhlosti těla a nepohodlí. Horko zase ovlivňuje cirkadiánní rytmus a kvalitu spánku. Z tohoto důvodu ve své ložnici udržujte příjemné prostředí. Obecně platí, že v ložnici by mělo být vždy zhruba o 3 až 4 stupně méně, než je obvyklá denní teplota v ostatních místnostech.

Dehydratace

Dehydratace se podepisuje na svalových křečích a ztuhlosti, zejména ráno. Ujistěte se, že po celý den pijete dostatek vody. Tu lze dochutit citronovou šťávou, mátou, melounem či okurkou.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920316/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat