Prostreno.cz

Kolik kávy denně vypít

Množství kávy, které byste měli denně vypít, je do jisté míry osobní rozhodnutí. Zatímco někteří lidé zjistí, že i jediný šálek kávy jim dodá potřebnou dávku energie, jiní mohou považovat za nezbytné vypít několik šálků, aby přežili celý den. Jaké jsou ale zdravé limity a kolik kofeinu káva vlastě obsahuje?

Kolik kofeinu denně přijímat?

Při rozhodování o tom, kolik kávy denně vypít, je důležité zvážit možná zdravotní rizika spojená s nadměrnou konzumací kofeinu. Příliš mnoho kofeinu může vést k bolestem hlavy, úzkosti, nespavosti a zažívacím potížím. Obecně se doporučuje, aby dospělí nekonzumovali více než 400 mg kofeinu denně, což zhruba odpovídá čtyřem šálkům kávy. (1)

Pokud se snažíte zařadit kávu do svého denního režimu, je důležité vytvořit si zdravý návyk. Zvažte investici do kvalitního kávovaru a zrnkové kávy a snažte se zpomalit a užít si proces přípravy kávy. Pokud zjistíte, že během dne stále potřebujete další přísun energie, zkuste odpoledne vyměnit kávu za šálek bylinkového čaje. (2)

Kolik kofeinu mají kávové nápoje?

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na celém světě. Obsahuje řadu látek, včetně kofeinu, což je stimulant, který může mít na organismus různé účinky. Množství kofeinu v různých druzích kávy se může výrazně lišit v závislosti na druhu kávy a způsobu její přípravy. (3)

Jedním z nejsilnějších kávových nápojů je espresso. Je to silná, koncentrovaná forma kávy, která se podává v malém množství. Jeden šálek espressa obsahuje přibližně 64 mg kofeinu, což z něj činí jeden z nejbohatších druhů kávy na kofein. Dvojitý šálek espressa obsahuje přibližně 128 mg kofeinu. (4)

Dalším běžným druhem je vařená káva, která se připravuje zalitím mletých kávových zrn horkou vodou, obsahuje přibližně 95 mg kofeinu v jednom šálku. Množství kofeinu ve vařené kávě se může lišit v závislosti na druhu použitých kávových zrn, jejich mletí a způsobu přípravy. (5)

Velmi oblíbená instantní káva se vyrábí sušením uvařené kávy a jejím opětovným zalitím horkou vodou. Obvykle obsahuje přibližně 57 mg kofeinu na šálek. Nicméně pokud potřebujete příjem kofeinu omezit, vyzkoušejte kávu bez kofeinu. Ta se vyrábí tak, že se ze zrn před vařením odstraní většina kofeinu. Káva bez kofeinu obvykle obsahuje asi 3 mg kofeinu na šálek, což je v podstatě zanedbatelné množství. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296805/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296805/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296805/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9608580/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat