Chirurg na operačním sále požádal o pomoc uklízečku: Skončilo to katastrofou, tuto zprávu teď řeší celé Česko

Fotografie: Pxhere

Operace se odehrála v Německu pod rukama nejmenovaného chirurga. Podle plánu měly být pacientovi amputovány dva prsty za asistence dalších chirurgů.

Oba dva však byli povoláni na pohotovost, protože došlo ještě k jinému incidentu. Třetí chirurg tak byl ponechán zcela o samotě na celou operaci. Navzdory nedostatku kvalifikovaného personálu se však rozhodl pokračovat podle plánu. Podle Daily Star se navíc pacient začal na operačním stole v jednu chvíli pohybovat. Částečně uspaná pacientka začínala být už neklidná, co vedlo lékaře k poměrně extrémnímu rozhodnutí.

Personál jako personál

Požádal totiž o pomoc uklízečku, která měla údajně držet pacientku za nohu. Stejná osoba měla navíc i dodávat lékařský materiál a nástroje. V interním dokumentu nemocnice se uvádí, že pacientka nebyla v této souvislosti zraněna. Aspoň to uvádí německá média Südenwestrunfunk. „Po zákroku zůstaly na sále prostě zakrvácené stoly a my jsme se postarali o následný úklid,“ komentoval výsledek operace manažer nemocnice.

„Jaký je osud amputovaného prstu na noze a zda proběhla likvidace dle předpisu, to je také mimo mé znalosti.“ Nemocnice si tedy podle všeho není jistá, kde vlastně tato končetina skončila. Po operaci byla pacientka naštěstí zdravotně v pořádku. Aspoň na této frontě tedy neměla aktivita uklízečky žádné následky. Provádějící chirurg byl po provedení bizarního zákroku nejdříve varován. Nemocnice ho však později, tedy v roce 2021, propustila.

Vyjádření z více stran

K věci se vyjádřil také mluvčí ministerstva zdravotnictví oblasti Porýni-Falcko. Podle něj nebylo pochyb, že šlo o „Jasné porušení stávajících předpisů.“ Primář nemocnice Norbert Pfeiffer uvedl, že se chirurg omylem rozhodl v zákroku pokračovat. A také, že „K tomu samozřejmě nikdy nemělo dojít,“ uvedla média 1news. Amputace je obecně odstranění periferní části těla buď vlivem úrazu, nebo cíleně, tedy chirurgickým zákrokem.

operační sál
Fotografie: Freepik

Historicky šlo také o formu trestu na odsouzených zločincích, některé země světa ji takto praktikují dodnes. Existují i důkazy o amputacích z paleolitu, kde byly prsty amputovány ženám v rámci manželství.Specifickým případem je kastrace, tedy amputace varlat samců, platí hlavně pro zvířata. V medicíně jsou hlavními důvody zmírnění či odstranění bolesti, stejně jako zamezení například šíření infekce.

Zdroj: Daily Star

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]