Cvičení pro silnější úchop

09.06.2023 | Trénink

Síla stisku je důležitým fyzickým ukazatelem celkového zdraví a kondice.  Člověk ji může vyvinout rukama při stisku nebo uchopení předmětu, a vykonávat tak každodenní činnosti, jako je pití kávy, řízení auta, nošení nákupu, fyzická práce nebo cvičení.

Proč vůbec chtít silnější úchop?

Síla stisku je důležitá pro mnoho každodenních činností, jako je otevírání sklenic, zvedání předmětů a nošení nákupů. S přibývajícím věkem může síla úchopu klesat v důsledku artritidy, svalové slabosti nebo jiných zdravotních potíží. Slabá síla úchopu může vést ke zhoršení kvality života a ke zvýšenému riziku pádů a zranění. (1)

Existuje řada způsobů, jak zlepšit sílu úchopu. Patří mezi ně provádění různých cviků na úchop, jako je mačkání tenisového míčku, mačkání posilovače úchopu a používání úchopových pomůcek. Ke zlepšení síly úchopu mohou přispět také posilovací cviky, jako jsou přítahy, bradla a obecně cvičení s činkami. (2)

Způsoby zlepšení úchopu

Zvedání závaží je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit sílu úchopu. Při používání závaží jsou ruce a předloktí nuceny tvrdě pracovat, aby zvedly a udržely závaží. Cviky, jako je mrtvý tah, tlaky na prsa s činkami a farmářská chůze, jsou skvělé pro budování síly úchopu. (3)

Cviky na úchop jsou skvělým způsobem, jak se zaměřit na svaly předloktí a zvýšit sílu úchopu. Lze je provádět pomocí posilovače úchopů nebo tenisového míčku. S těmito pomůckami lze provádět cviky, jako je mačkání, stlačování a uvolňování, které zlepšují sílu úchopu. (4)

Ruce a předloktí si dobře procvičíte dokonce i při kardio cvičeních, jako je běh, plavání a veslování. Kardio cvičení pomáhá zvýšit průtok krve do rukou a předloktí, což pomáhá budovat svaly a zvyšovat sílu úchopu. (5)

Dále závěsné cviky lze provádět na hrazdě, na větvi stromu nebo na horolezecké stěně. Držení se tyče nebo předmětu a visení po dobu několika sekund pomůže se silou úchopu. Pracujete tak s vahou vlastního těla nebo můžete použít i zátěž v podobě zátěžové vesty nebo kotoučů zavěšených za opasek k tomu určený. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109974/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109974/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109974/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109974/, (5) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9109974/, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat