Miniroboti z Japonska, obří světelný Tetris, české drony inspirované hmyzem. Maker Faire startuje

Tento víkend se na pražském Výstavišti sejdou tvůrci velkoformátových projektů, malých robotů i umělé inteligence. A Prusa ukáže novou 3D tiskárnu.

Iva BrejlováIva Brejlová

maker faire

Foto: Petr Neugebauer, FEL ČVUT

Maker Faire je interaktivní festival tvůrců

0Zobrazit komentáře

Je to největší svátek tuzemského kutilství a vedle toho i důležitý festival tvůrců ve středoevropském měřítku, který láká zájemce z celého světa. Pražský Maker Faire, akce zaměřená na nadšence do technologií, tvorby či interaktivních aktivit, zahájí svůj šestý ročník. Brány otevře tento víkend, koná se 10. a 11. června v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha, které je zároveň spolupořadatelem události. CzechCrunch je jejím mediálním partnerem.

Předvede se přes 130 tvůrčích projektů, které představí širokou škálu disciplín a technologií, od 3D tisku, elektroniky a robotiky po umělecké instalace, interaktivní prezentace a experimentální design. Festival se zaměřuje na děti i dospělé a ukáže i projekty velmi mladých tvůrců. Například dva čtrnáctiletí žáci základní školy předvedou vlastní powerbanky vyrobené z jednorázových elektronických cigaret. Mezi projekty tvořené dětmi patří regulátor teploty do akvária, magnetické vznášedlo nebo řada elektronických zařízení.

Od starších tvůrců budou k vidění české drony inspirované hmyzem a ptáky, malí létající roboti, kteří místo vrtulí používají mávající křídla. Prusa Research tu ukáže v akci svou novou tiskárnu. Workshopy pro návštěvníky uvedou do témat 3D tisku nebo umělé inteligence.

maker faire

Foto: Maker Faire

Maker Faire je zavedená interaktivní akce

„Maker Faire Prague je každoročně příležitostí pro setkání makerů nejen z Česka, ale ze všech koutů světa,“ uvádí hlavní organizátor Vojtěch Kolařík s odkazem na zajímavé zahraniční hosty.

Tak třeba velkoformátové interaktivní objekty Animal Troniek, které vzdáleně vypadají jako živé organismy, ale jsou to roboti, vytvořili designéři a tvůrci z Holandska. „Veškeré mechanismy jsou přímo viditelné, takže divákovi je jasné, že se jedná o roboty. Přesto na ně publikum reaguje jako na živé,“ říká autor instalace Tristan Kruithof.

Obří světelný Tetris přiveze Martin Oehler z Německa. Japonec Yoshi Matsuoka připravil balanční roboty, kteří mají dvě kola a snaží se udržet rovnováhu pohybem těla dopředu a dozadu. A ukáže třeba i ladičku hodin, zařízení, které synchronizuje staré kyvadlové hodiny s internetových časem nastavením doby cyklu kyvadla.

Mezi aktivní účastníky patří například i FEL ČVUT, která uspořádá Robosoutěž a její prostory ukážou třeba i robota skládajícího Rubikovu kostku, jiného hrajícího na klávesy či dalšího, který hraje šachy. K vidění bude humanoidní robot z více než 31 tisíců dílků LEGO, nebo takzvaní Ozoboti, malí robůtci. Ty ukáže spolek wITches, jehož členky popularizují IT a techniku mezi dětmi.

Na žáky základních a středních škol se pak zaměří mobilní laboratoř Škoda Auto EDU.Lab, která dá nahlédnout do technologií, jako jsou umělá inteligence, robotika, termovize, 3D tisk nebo virtuální realita.

„Není to business veletrh, není to festival s pár umělci, není to ani pouť s atrakcemi, a přesto mají naše akce zábavný charakter toho všeho. Jde především o setkávání a stírání hranic mezi makerem-vystavovatelem a návštěvníkem, který se rychle tvůrcem může stát,“ věří rozvojový manažer festivalu Ondřej Kašpárek.

Na festivalu si téměř všechno lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. V České republice pořádá festivaly od roku 2018 organizace Make More, sdružení kromě festivalu připravuje také celosvětovou konferenci otevřených dílen FAB2025 a věnuje se rozvoji české komunity zapálených tvůrců a kutilů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym