TOPlist

Má WhatsApp šanci nahradit Twitter? Díky téhle novince ano

Smartphone s ikonkou aplikace WhatsApp
  • WhatsApp začíná testovat novou funkci kanály 
  • Poslouží ke komunikaci z jednoho účtu pro mnoho sledujících, může tak nahradit Twitter 
  • Na zprávy a oznámení nebude možné reagovat

Twitter má za sebou turbulentní měsíce a část uživatelů jej opouští. Jakou náhradu ale zvolit? Možná to již brzy bude WhatsApp, ten totiž nyní přichází se zásadní funkcí, která může síť Elona Muska postupně vyřadit ze hry.

WhatsApp kanály je nová funkce pro šíření informací v rámci komunit. Na rozdíl od Twitteru ale nenabídne možnost reagovat na příspěvky, což má zvýšit jednoduchost a přehlednost. Tyto zprávy se budou zobrazovat v jiné části aplikace, než kde vidíte vaše soukromé konverzace. Novinka bude zajímavá především pro různé vlády, agentury, značky, organizace nebo sportovní kluby. Své fanoušky budou moci jednoduše informovat o novinkách a zároveň nebude docházet k zahlcování příspěvků množstvím komentářů a dalších debat.

WhatsApp spouští novou funkci
WhatsApp spouští novou funkci

Kromě textu bude možné sdílet fotografie, video, samolepky i vytvářet ankety. Otevírají se také nové možnosti monetizace. Zásadní je pro WhatsApp ochrana osobních údajů, takže informace o správcích jednotlivých skupin budou neveřejné a historie se bude ukládat pouze po dobu 30 dní. Zprávy zatím nebudou využívat koncové šifrování, ačkoliv do budoucna se na tom má pracovat.

WhatsApp kanály zatím čeká rozsáhlé testování a až poté postupné rozšíření. Nyní je tato funkce k dispozici pouze v rámci některých organizací v Kolumbii a Singapuru. V následujících měsících se má dostat i do dalších zemí.

Zároveň je nutno zmínit, že se nejedná o velké překvapení. Podobné funkce v uplynulé době zavedl Telegram i Instagram. Také je zde část uživatelů Twitteru, kteří hledají alternativu pro tento typ komunikace jedince nebo firmy k většímu počtu sledujících. Ačkoliv WhatsApp začínal jako jednoduchá aplikace pro komunikaci, postupně nabírá další a další schopnosti, díky čemuž má Metě vydělávat větší množství financí. Tehdy ještě Facebook (dnes Meta) populární službu odkoupil v roce 2014.

Autor článku Adam Bělunek
Adam Bělunek
Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

Kapitoly článku