Prostreno.cz

Potraviny pro silné a zdravé plíce

Konečně můžeme relativně svobodně dýchat bez roušek a respirátorů. O zdraví plic je třeba se ale starat nadále. Z obchodu si tak určitě přineste jablka, fazole a kajenský pepř. Tyto přírodní poklady vám totiž pomohou s hubnutím, a navíc prospějí celé dýchací soustavě!

Nádech a výdech. Věřili byste tomu, že tenhle „proces“ se za jediný den odehraje přibližně 20tisíckrát? Ačkoli tempo dechu hodně závisí na věku, psychickém rozpoložení i míře fyzické aktivity každého jedince, nikdo asi nepochybuje o tom, že plíce mají hodně těžký a náročný „úděl“. Co takhle udělat něco pro jejich zdraví? Odborníci vřele doporučují konzumaci těchto potravin!

Jablka, těm se nevyhýbejte

Není žádným tajemstvím, že šťavnaté dary jabloně prospívají trávení, urychlují hubnutí a regulují hladinu škodlivého cholesterolu. Tím však jejich mocné schopnosti ani zdaleka nekončí! Britský výzkum, jehož se zhostila Nemocnice svatého Jiří, která se nachází v londýnské čtvrti Wandsworth, odhalil, že jablka dokážou značně vylepšit i fungování zmíněného orgánu. Tamní experti k takovému přesvědčení došli na základě studie, během níž dlouhodobě zkoumali stravovací návyky a celkovou kondici 2000 náhodně zvolených respondentů ve věkovém rozmezí od 40 do 50 let (1). Takže ani kousek nazmar!

Kajenský pepř. I ten vám prospěje

O sypké směsi sušených chilli papriček různých odrůd je známo, že tlumí bolesti hlavy, bojuje proti žaludečním vředům a obnovuje nefungující trávení. O tomto vyhledávaném kulinářském ochucovadle se často hovoří i v souvislosti s redukcí váhy, zpomalené tvorbě vrásek nebo svižnějším růstem vlasů. Že jste o tom neslyšeli? Pak vás možná překvapí i fakt, že jmenovaná ingredience díky svému jedinečnému složení zabraňuje poškození horních i dolních cest dýchacích, zatímco tlumí astma i alergie. Jak tento medikament užívat? Zkuste to ve formě čaje, kdy jeho menší množství vmícháte do šálku horké vody (2).

Fazole? Podceňovaný poklad

Ačkoli stále více lidí preferuje zdravý způsob života, luštěniny pořád patří na seznam nejzatracovanějších přírodních darů. A to je pěkný paradox! Třeba takové fazole poskytují prevenci před rakovinou i kardiovaskulárními chorobami, přičemž posilují kosti a zkvalitňují pokožku. Závěry studie (3) publikované v magazínu The American Journal of Public Health sdělují, že vlivem přítomné vlákniny a dalších prospěšných látek hrají také podstatnou roli při zlepšování funkcí plic. No vida…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/, (2) www.ajph.aphapublications.org, (3) www.stgeorges.nhs.uk





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat