Zavřít reklamu

Nejspíš jsme to zažili všichni. Ať už jste uživatelé iPhonu s iMessage, nebo Androidu s RCS, skupinový chat ochromí vždy ten jeden člověk, který má odlišný typ telefonu než ostatní. To ve výsledku znamená, že protokol pro zasílání zpráv se vrátí k desítky let starému standardu SMS nebo MMS a nezvládne ani to, co bychom dnes považovali za relativně malý soubor. První pohledy do vývojářských betaverzí iOS 17 ale naznačují, že Apple má řešení, o kterém se na keynote WWDC nemluvilo.

To představuje dobrou zprávu pro uživatele iPhonů, protože ten jeden majitel telefonu s Androidem už nezpůsobí chaos v podobě známých zelených bublin, bohužel na druhé straně komunikace, u Androidu to alespoň zatím v rámci testovací verze, do zpráv pořádek nepřinese.

V několika ohledech budou uživatelé iOS 17 ve výhodě. V prvé řadě je to úprava textového obsahu a vláken. Jako Apple uživatel můžete odeslat známý zeleně odlišený text i jej upravovat, ale všichni uživatelé se systémem Android v chatu stále uvidí pouze ten původní. V tomto směru by snad mělo dojít v budoucnu ke zlepšení tak, že na zařízení s Androidem bude odeslána druhá zpráva, ve které bude uvedeno, že text byl upraven. V současné podobě však všichni jablíčkáři v chatu změnu uvidí, ale uživatelé systému Android nikoli.

Dalším aspektem je vyšší kvalita fotografií a videí. Rozdíly od originálu v případě přijetí jako MMS jsou opravdu markantní, protože limit tohoto typu multimediálních zpráv, pokud jde o velikosti souborů, je na dnešní poměry až extrémní a výsledná komprimace je na takové úrovni, že se někdy stává obsah téměř nečitelným. V případě obrázků je to ještě akceptovatelné na malém displeji, ovšem pokud byste chtěli sáhnout například k vytisknutí takového snímku, připravte se na velké zklamání. Vzhledem k datové náročnosti je situace u videí ještě horší. Pokud například iPhonem pořídíte minutové video v rozlišení 4K s 60 snímky za sekundu a odešlete jej jako MMS, příjemce na druhé straně sotva pozná, co se v něm děje. Čím delší a kvalitnější video je, tím více je komprimované.

Při odesílání fotografií v rámci systému iOS 17 se na druhý konec ve skupinovém chatu obrázek dostává v plné kvalitě. Ovšem uživatel Androidu obdrží výrazně zmenšenou verzi. Například pošlete-li do konverzace fotografii s rozlišením 4032 x 3024 o velikostí 2,02 MB majiteli iPhonu se zobrazí tentýž, ale k telefonu s Androidem doputuje v podobě 2048 x 1536 a s velikosti 725 kB. U videa je to pak ještě citelnější. 4K video s 60 snímky za sekundu, délkou trvání 20 sekund a velikosti 157 MB se dostane k adresátovi s iOS jako záznam 720p s 30 snímky za sekundu a velikostí 17,9 MB, což představuje standardní kvalitu, na jakou se záznam komprimuje při odesílání pomocí iMessage. Tady je ale ta opravdu divoká část. Stejné video odeslané na telefon s Androidem bude komprimováno na 293 kB, s rozlišením 176 x 144 a frekvenci 10 snímků za sekundu.

Chystané změny jsou krokem vpřed a odstraňují některé zásadní problémy uživatelů iPhonů. Samozřejmě to není řešení, které lidé ve skutečnosti chtějí, tedy společný moderní protokol mezi všemi zařízeními, aby kterýkoli uživatel nemusel přemýšlet o tom, komu vlastně zprávu posílá. Možná se v budoucnu něčeho takového dočkáme. Společnost Google v tomto ohledu již několikrát chtěla začít debatu a dohodnout se se svým rivalem na společném technologickém přístupu, Apple to alespoň prozatím neakceptuje a místo toho všem radí, ať si koupí iPhone.

Dnes nejčtenější

.