Cena plynu pro evropský trh stoupla téměř o pětinu, vrátila se nad 30 eur za MWh

foto Kompresní stanice plynu - ilustrační foto.

Amsterodam - Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dnes zvýšila téměř o pětinu a vrátila se nad 30 eur (přes 700 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za jejím růstem stojí nejistota ohledně vývoje dodávek. Za celý týden plyn podle agentury Bloomberg zdražil o 35 procent. Jeho cena tak zaznamenala první týdenní nárůst od letošního března a nejvýraznější týdenní nárůst od loňského srpna, kdy byla evropská energetická krize na svém vrcholu, píše Bloomberg.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci dnes ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku podle serveru Barchart.com uzavřela na 32,049 eura (zhruba 760 Kč) za MWh. Oproti čtvrtku tak vzrostla o zhruba 19 procent. Cena kontraktu nicméně zůstává hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu pro cenu plynu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Ceny plynu se v posledních měsících snižovaly díky relativně vysoké úrovni zásob a omezené poptávce. Nyní se však obchodníci obávají poklesu dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy v důsledku růstu poptávky v Asii, píše Bloomberg.

Analytik James Waddell z poradenské společnosti Energy Aspects rovněž upozornil, že v létě se očekávají rozsáhlé údržbářské práce na zařízeních pro export LNG. S příchodem léta lze navíc v Evropě i v Asii předpokládat nárůst spotřeby energie v důsledku provozu klimatizací.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. Od té doby však výrazně klesla. Evropě se totiž daří výpadky v dodávkách ruského plynu kompenzovat dovozem LNG a snižováním spotřeby. K poklesu ceny plynu přispěla také mírná zima.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) ve čtvrtek plné z více než 71 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala ve čtvrtek naplněnost zásobníků více než 76 procent a v České republice činila téměř 75 procent.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 3°C

Celá předpověď