Konkurence pro Twitter? Nová textová síť společnosti Meta má slibný potenciál

Společnost Meta podle informací stanice BBC ukázala zaměstnancům plány na textovou sociální sít, která má konkurovat Twitteru. Potvrdil to mluvčí společnosti. „Zkoumáme samostatnou decentralizovanou sociální síť pro sdílení textových aktualizací,“ řekl. Věří, že existuje možnost pro samostatný prostor, kde mohou tvůrci a veřejně známé osobnosti sdílet aktuální informace o svých zájmech.

Produktový ředitel Mety Chris Cox prohlásil, že na platformě v tuto chvíli probíhá kódování. Technologický gigant ale ještě žádné datum uvolnění nové sociální sítě nepotvrdil, spekulace hovoří o konci června.

Na vývoj takové aplikace upozornily snímky, které viděli zaměstnanci interně. Zdroje BBC potvrdily, že jsou snímky obrazovky pravé.

Britská stanice také uvedla, že textová síť s pracovním názvem P92 se může stát větším konkurentem Twitteru Elona Muska než BlueSky či Mastodon. „Obě sítě sice přilákaly uživatele zklamané Twitterem, ale začít znovu na nové sociální síti a znovu vybudovat komunitu je obtížné,“ podotýká BBC.

Údajně bude možné získávat sledující také díky propojení s dalším produktem společnosti Meta, Instagramem. Ten má dle údajů společnosti až dvě miliardy uživatelů, Twitter jich používá „jen“ 300 milionů. Pokud se tak podaří přimět 25 % uživatelů Instagramu stáhnout si novou platformu, bude jich mít více než Twitter, vypočítává britský stanice.

Konkrétně Twitter, který vlastní miliardář Elon Musk, má nyní velké problémy s Evropskou unií. Společnost odstoupila od kodexu proti dezinformacím, což napadla místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. „Sbohem, ptáčku. Twitter si zvolil těžkou cestu k dodržování našich digitálních zákonů. Ruské dezinformace jsou nebezpečné a je nezodpovědné opustit kodex EU proti dezinformacím,“ upozornila podle serveru Euronews.

K loni aktualizovanému kodexu EU proti dezinformacím se dobrovolně přihlásily desítky technologických firem. Mezi nimi vyčnívá Meta, TikTok, Google, Microsoft a Twitch. „Kodex zůstává silný, stanovuje vysoké standardy a je jádrem našeho úsilí v řešení dezinformací,“ podotkla Jourová.

„I bez kodexu proti dezinformacím budu vést Twitter k odpovědnosti za dodržování obsahových pravidel bloku. Povinnosti zůstávají, platforma sociálních médií bude muset i nadále dodržovat zákony EU. Můžete utéct, ale nemůžete se schovat,“ uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Související

Princ William se svou rodinou

O princezně Kate psali dezinformátoři najatí Kremlem, píše CNN

Včera uplynul týden od chvíle, kdy se svět dozvěděl pravdu o zdravotním stavu princezny Kate. Manželka následníka britského trůnu odhalila, že má rakovinu. Do té doby se na sociálních sítích šířily nejrůznější spekulace, teorie i konspirace. Podle nejnovějších zjištění v tom měli prsty i Rusové. 

Více souvisejících

sociální sítě Meta Platforms

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 52 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Většina zbraní z amerického balíčku pro Ukrajinu je již v Německu a Polsku ve skladech

Většina zbraní, které se Spojené státy americké chystají dodat Kyjevu v rámci nového balíčku podpory, se nachází ve skladech v Německu a Polsku.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy