Británie: Boris Johnson s okamžitou platností odchází z parlamentu. Bylo dokázáno, že sněmovně lhal

9. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Boris Johnson s okamžitou platností odstupuje z funkce poslance a říká, že je "zmatený a zděšený", že byl "donucen odejít" 

Bývalý premiér bude na 10 dní suspendován, což znamená odchod z poslanecké funkce,  a nebude znovu kandidovat ve svém volebním okrsku Uxbridge a South Ruislip

Boris Johnson se vzdává funkce konzervativního poslance za Uxbridge a South Ruislip.

Tento krok bývalého premiéra vyvolá okamžité doplňovací volby, což je špatná zpráva pro Rishiho Sunaka, neboť konzervativci jsou nesmírně nepopulární a volby to potvrdí zvolením opozičního poslance.

K odchodu ze sněmovny přistoupil  Johnson poté, co příslušný parlamentní výbor  zjistil, že Johnson "uvedl parlament v omyl" (=lhal ve sněmovně)  doporučil sankci delší než 10 dní. To znamená konec jeho volebního mandátu.

Zároveň byl v pátek odpoledne zveřejněn seznam osob, které po své nucené rezignaci na premiérský  úřad Johnson povýšil do "šlechtického stavu", tedy dal jim státní vyznamenání nebo je učinil (nevolenými) poslanci Horní sněmovny. Je to převážně seznam jeho blízkých kamarádů a bývalých činitelů premiérského úřadu, kteří se podíleli na jeho lhaní a podvodech, a do Horní sněmovny jmenoval také svou holičku. Nejmenoval do Horní sněmovny svou věrnou stoupenkyni Nadine Dorris, jeho - nesmírně pitomou - ministryni kultury, která se v pátek odpoledne urazila a také s okamžitou platností odchází z Dolní sněmovny. Znamená to, že se hned budou konat dvoje doplňovací volby (druhé za Johnsona), které budou pro Rishiho Sunaka a Konzervativní stranu, která je rekordně nepopulární, naprosto katastrofální.

 

Johnson  řekl deníku Times: "Je velmi smutné, že opouštím parlament - alespoň prozatím -, ale především jsem zmaten a zděšen, že mě může protidemokraticky donutit k odchodu výbor, kterému předsedá a který řídí labouristka Harriet Harmanová, a to s tak hrozivou zaujatostí."

Boris Johnson se brání přesně jako Trump. Dalším lhaním. Vyjádřil se, že nález výboru pro výsady v jeho neprospěch představuje "nebezpečný a znepokojivý precedens".

"Nyní jsem nucen opustit parlament malou hrstkou lidí, bez důkazů, které by jejich tvrzení podpořily, a bez souhlasu dokonce i členů Konzervativní strany, natož širšího voličstva."

Řekl, že Konzervativní strana má čas na to, aby "získala zpět své kouzlo a své ambice a vyhrála příští volby", a že se těšil na poskytnutí "nadšené podpory" od řadových poslanců.

"Zpráva výboru je plná nepřesností a zavání předsudky, ale podle jejich absurdního a nespravedlivého postupu nemám žádnou formální možnost napadnout cokoli, co řeknou."

Johnson tvrdí, že za  zjištěním, že uvedl parlament v omyl, prý stojí snaha zvrátit brexit.

 "Labouristům, liberálním demokratům a SNP samozřejmě vyhovuje, že dělají vše pro to, aby mě odstranili z parlamentu," řekl Johnson. Dodal: "Bohužel, jak jsme viděli v červenci loňského roku, v současné době existují někteří poslanci toryů, kteří tento názor sdílejí. Nejsem sám, kdo si myslí, že probíhá hon na čarodějnice s cílem pomstít se za brexit a nakonec zvrátit výsledek referenda z roku 2016."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3775

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023