Na Ukrajinu se má vrátit kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, potvrdil to nizozemský soud

Nizozemský nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí soudů nižší instance, které rozhodly, že Ukrajině se má vrátit kolekce zlatých předmětů z krymských muzeí, která byla v době obsazení ukrajinského poloostrova Ruskem v roce 2014 na výstavě v Nizozemsku. Svým verdiktem ukončil vleklý soudní proces, napsala v pátek agentura Reuters.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objekty ze starověkého Krymu vystavené v muzeu  Allarda Piersona v Amsterdamu v roce 2014

Objekty ze starověkého Krymu vystavené v muzeu Allarda Piersona v Amsterdamu v roce 2014 | Foto: Monique Kooijmans | Zdroj: Reuters

Muzeum Allarda Piersona v nizozemské metropoli si na výstavu nazvanou Krym: Zlato a tajemství Černého moře půjčilo historické artefakty staré až několik tisíciletí ze čtyř muzeí na Krymu. Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou.

Francie vrátila trojici uměleckých děl právoplatným dědicům, rodině je za války ukradli nacisté

Číst článek

Po ruské okupaci Krymu však tamní muzea kontroluje Moskva, která trvala na vrácení artefaktů na anektovaný poloostrov, tedy de facto do ruských rukou.

„Tímto rozhodnutím tento spor končí. Muzeum Allarda Piersona musí tyto umělecké poklady vrátit státu Ukrajina, nikoliv muzeím na Krymu,“ uvádí se v rozhodnutí nejvyšší soud.

Nizozemský soud v roce 2016 rozhodl, že na základě pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Muzea na anektovaném poloostrově se proti rozhodnutí odvolala k odvolacímu soudu, který v roce 2021 potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016.

Rozhodnutí z roku 2021 „zajistilo spravedlivou rovnováhu mezi zásahem do práv muzeí a zájmy ukrajinského státu na ochraně jeho kulturního dědictví“, uvedl nejvyšší soud, který tak uzavřel spor o předměty, mezi nimiž jsou zlaté šperky, helmice, zbraně či nádoby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme